In 2023 zijn er 184 miljoen boeken verkocht in Spanje

In 2023 zijn er 184 miljoen boeken verkocht in Spanje
Beeld: via canva.com

In 2023 zijn er 184 miljoen boeken verkocht in Spanje

De boekenmarkt in Spanje heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke digitale transformatie ondergaan. Deze verandering heeft niet alleen invloed gehad op hoe boeken worden verkocht, maar ook op hoe ze worden geconsumeerd. De boekenmarkt in 2023 liet echter een indrukwekkende groei zien, wat een positief signaal is voor de industrie als geheel.

2023 was een cruciaal jaar voor de boekenmarkt, met opvallende groei en veranderingen in consumentengedrag. De totale omzet van uitgevers steeg met 5,1% vergeleken met het voorgaande jaar, wat resulteerde in een totale omzet van 2,85 miljard euro. Dit indrukwekkende cijfer benadrukt de veerkracht en aanpassingsvermogen van de sector.

In totaal werden er 184 miljoen boeken verkocht, met een gemiddelde prijs van 14,66 euro per boek. Deze cijfers suggereren een gezonde markt met een goede balans tussen volume en waarde. De groei was niet gelijkmatig verdeeld over alle segmenten. Met name de kinder- en jeugdliteratuur en non-fictie boeken lieten sterke prestaties zien, met groeicijfers van respectievelijk 5,9% en 5,6%.

Hoewel de verkoop in het algemeen groeit, blijkt dat ongeveer een derde van de bevolking geen boeken koopt, behalve schoolboeken voor hun kinderen. Een ander derde van de bevolking kocht tussen de drie en vijf boeken per jaar. Het laatste derde segment, bestaande uit de meest toegewijde lezers, kocht gemiddeld tien boeken per jaar. 

E-books en audioboeken hebben een steeds groter marktaandeel veroverd, wat heeft geleid tot nieuwe verkoopkanalen en verdienmodellen voor uitgevers. Veel lezers waarderen de flexibiliteit en toegankelijkheid die digitale formaten bieden, vooral voor onderweg of bij het multitasken.

Ondanks de opkomst van digitale formaten blijft de verkoop van fysieke boeken sterk. Veel lezers geven nog steeds de voorkeur aan de tactiele ervaring van een papieren boek, en boekhandels blijven belangrijke ontmoetingsplaatsen voor boekenliefhebbers.

Er is een groeiende interesse in non-fictie, vooral in boeken over persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en actuele maatschappelijke kwesties. Dit weerspiegelt een bredere maatschappelijke trend waarin mensen actief op zoek zijn naar kennis en zelfverbetering.

Young Adult literatuur blijft een sterke categorie, niet alleen onder tieners maar ook bij volwassen lezers. De thema’s in deze boeken resoneren vaak met een breed publiek en bieden een mix van escapisme en het verkennen van belangrijke levensvragen.

Er is ook een heropleving van interesse in lokale en diverse stemmen in de literatuur. Lezers zoeken steeds vaker naar verhalen die een breed scala aan ervaringen en perspectieven vertegenwoordigen.