De geurende paarse velden van lavendel zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vormen ook een belangrijk onderdeel van de landbouweconomie in bepaalde regio’s. Echter, de lavendelteelt staat voor grote uitdagingen, variërend van klimaatverandering tot plaagdieren, in dit geval de Helicoverpa armigera, een rups die gewassen van aromatische planten zoals lavendel bedreigt.
De Nationale Interprofessionele Vereniging van Aromatische en Medicinale Planten (ANIPAM) heeft een dringende oproep gedaan aan de regionale autoriteiten. Ze vragen toestemming om de volledige oogst vroeger binnen te halen om te voorkomen dat de vraatzuchtige rupsen, bekend als Helicoverpa armigera, nog meer schade aanrichten.
Abelardo Carrillo, voorzitter van ANIPAM, legt uit: “We begrijpen volledig de huidige regelgeving die vereist dat 10% van de aromatische plantages ongemaaid en ongeoogst blijft tot 1 oktober, omdat dit de fauna en bijen helpt. Maar dit jaar laten we door deze regel eigenlijk voedsel achter voor de rupsen om onze plantages te verwoesten. We geloven dat ons verzoek begrijpelijk is gezien deze uitzonderlijke omstandigheden.”
De rupsenplaag heeft een grote en veranderlijke impact op de lavendelplantages in Castilla-La Mancha. De situatie ontwikkelt zich snel en de gevolgen zijn rampzalig waar de plaag toeslaat. De plaag treft verschillende gebieden in de regio met verschillende intensiteit.
Op dit moment is er schade vastgesteld in het gebied rond Brihuega en Cogollor in Guadalajara. Het is echter nog te vroeg is om een definitieve balans op te maken. De situatie kan van de ene op de andere dag verslechteren, aangezien we ons nog midden in de oogst bevinden. Wat vandaag geëvalueerd wordt, is waarschijnlijk morgen niet meer geldig.
Een van de meest zorgwekkende aspecten van deze plaag is de snelheid waarmee hij zich kan verspreiden. Carrillo legt uit: “We weten niet waar de rups zich zal vestigen, maar de larve loopt zeer gemakkelijk, de vlinders leggen zeer gemakkelijk eieren en eenmaal gevestigd eten ze de aar die de essence bevat in zeer korte tijd op.”
Deze snelle verspreiding en het vermogen om in korte tijd grote schade aan te richten, maken de plaag bijzonder gevaarlijk voor de lavendelteelt. Het vereist snelle actie en efficiënte bestrijdingsmethoden om de schade te beperken. Als reactie op de plaag hebben de telers hun oogstactiviteiten versneld. Op dit moment is dit de effectiefste methode om de impact van de plaag te beperken.