De laatste tijd bereikt ons veel slecht nieuws uit de gevangenis, vooral uit België dan. In Spanje komt die vandaag echter voor een keertje in een goed daglicht aan bod. Theatergezelschap Yeses werd 39 jaar geleden geboren in een vrouwengevangenis en gaf ondertussen al aan 1000 gevangenen de kans om mee te doen aan in totaal 40 theaterstukken.
In 1985 ontstond theatergezelschap Yeses. Het gezelschap is bijzonder omwille van twee redenen; het hele team is vrouwelijk en de actrices zijn geen professionele actrices maar gevangenen.
Eind jaren ’70 was het Elena Cánovas, een sociaal assistente die in de gevangenis Yeserías (Madrid) met een experiment begon. “Ik zag een strenge, harde gevangenis waar ik vooral moest bewaken. De situatie stelde me teleur en ik besliste, een beetje om aan die wereld te ontsnappen, theater te gaan studeren”. Vertelt Elena.
Na de dictatuur van Franco veranderde de maatschappij en dus ook het gevangeniswezen drastisch. Cánovas vroeg de directrice of ze in Yeserías een theatergezelschap mocht beginnen en kreeg daarvoor groen licht. Geen eenvoudige taak. In de gevangenis zaten veel meisjes met drugs- en psychologische problemen. Middelen waren er nauwelijks, dus moest het gezelschap improviseren met wat er wel beschikbaar was.
De eerste voorstelling in de gevangenis was een groot succes. Zo erg zelfs dat de meisjes ook buiten de muren op het podium terechtkwamen. Dat gebeurde onder strenge politiebegeleiding, maar vormde voor veel vrouwen ook een manier om hun waardigheid terug te winnen.
En Yeses werd een succesverhaal. Gedurende 39 jaar speelden een 1000-tal gevangenen voor het gezelschap, goed voor 40 theaterstukken. Enkele onder hen verwierven zelfs nationale faam. Vandaag is Yeses op tour met haar laatste werk: La traición en la amistad (het verraad in de vriendschap), een komedie van de hand van Cristina de Fallas.