Wat is er aan de hand met Neré, de oudste beer van de Spaanse Pyreneeën?

Wat is er aan de hand met Neré, de oudste beer van de Spaanse Pyreneeën?
beeld: YouTube / screenshot
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

HUESCA – We schrijven er wel eens vaker over; de berenpopulatie in de Spaanse Pyreneeën. Niet alleen omdat hun herintroductie in Spanje op de voet gevolgd wordt, maar ook omdat het dieren zijn die erg tot de verbeelding spreken. Deze week doken beelden op van Neré, de oudste beer van de Pyreneeën, en die zijn jammer genoeg zorgwekkend.

Allereerst moeten we je een kleine introductie geven tot wie Neré precies is. Neré is een mannetjesbeer van 25 jaar oud, en hij is dan ook een sleutelfiguur in de stamboom van de herintroductie van de bruine beer in het Noorden van Spanje. Neré beweegt zich tussen de regio’s Aragón en Catalonië. 

Neré werd geboren tijdens de winter van 1997, nadat zijn moeder Ziva gevangen werd in Slovenië en in de Pyreneeën werd gedropt in het kader van het herpopulatie programma van de bruine beer (oso pardo). Na aankomst vormde Neré meteen een stelletje met het laatste autochtone wijfje Canelle, die na het krijgen van de kleine Canelito jammer genoeg door een jager werd gedood in de buurt van Urdós.

Op donderdag 21 April 2022 werd de oude Neré nog eens gespot in het gebied van de Bajo Arán, op de grens tussen Aragón en Catalonië. Die observatie deed meteen de alarmbel rinkelen, omdat op de beelden duidelijk te zien is dat Neré mankt aan zijn linker voorpoot. Experts vrezen dat het vooral de ouderdom is die aan het probleem ten onder ligt. In 2020 vertoonde Neré namelijk al een zekere stroefheid in zijn voorpoten.

Toch sluit men zeker andere oorzaken niet uit. Er zijn net zo goed beelden uit 2021 waarop niets vreemd te zien is. Neré’s leeftijd komt in de buurt van de maximumleeftijd voor wilde bruine beren. Normaal gezien worden die tussen de 25 en 30 jaar oud. Het oudste geregistreerde exemplaar was 34 jaar oud. Neré is de vader van drie welpjes, en heeft daarmee goed bijgedragen aan de genetische diversiteit van de berenpopulatie. Zijn fans hopen dat hij het lang uithoudt in de Spaanse Pyreneeën.