Elk jaar op 28 mei staat de wereld even stil bij de honden zonder ras ofwel de bastaardhonden. In Spanje staat men ook stil bij deze dag waarop aandacht gevraagd wordt voor de ‘perros sin raza’ omdat bijna 70% van de honden in de opvangcentra en asiels geen rashonden, maar bastaardhonden zijn.
De ‘Día mundial del perro sin raza’ is voor de opvangcentra en asiels extra belangrijk omdat zeven op de tien (70%) van de 170.000 opgehaalde honden in 2023 bastaardhonden of ‘mestizos’ waren terwijl een kleiner deel (30%) rashonden of ‘de raza’ zijn volgens de cijfers van de Fundacion Affinity. In Nederland worden bastaardhonden ook wel eens vuilnisbakkenhonden genoemd, maar dat is een erg negatieve benaming die afstamt van het feit dat het merendeel van de honden dat op straat leeft bastaardhonden zijn.
Wat veel mensen echter niet weten is dat een bastaardhond of vuilnisbakkenhond ondanks de negatief klinkende aanduiding doorgaans juist een betere gezondheid heeft dan een rashond. In tegenstelling tot rashonden hebben bastaardhonden namelijk minder last van erfelijke kwalen. Doordat rashonden alleen met rasgenoten worden gekruist, neemt de genetische variatie af. Hierdoor ontstaan vaak gezondheidsproblemen en uiterlijke misvormingen die aan de volgende generatie worden doorgegeven en versterkt.
Omdat bastaardhonden niet eenzijdig worden ‘doorgefokt’, is er een grotere genetische variatie en minder kans op kwalen. Door deze grotere genetische variatie, en dus betere gezondheid, bij de bastaardhond wordt deze wel ingezet als middel tegen inteelt bij rashonden. Voor veel bastaardhonden is het moeilijk te zeggen van welk ras of welke rassen hun voorouders zijn. Vaak zijn beide ouders van een bastaardhond zelf ook een bastaardhond, waardoor de hond kenmerken bevat van meerdere rassen.
Het positieve nieuws is dat meer dan 51% van alle honden inclusief de bastaardhonden die door opvangcentra en asiels in Spanje worden opgevangen een nieuwe familie heeft gevonden. Bastaardhonden integreren daarna in negen van de tien gevallen zonder problemen in hun nieuwe familie, datzelfde geldt natuurlijk ook voor rashonden.