9 doden en 48 vermisten na kapseizen migrantenboot bij El Hierro

9 doden en 48 vermisten na kapseizen migrantenboot bij El Hierro
Beeld: @salvamentogob / X

9 doden en 48 vermisten na kapseizen migrantenboot bij El Hierro

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een tragische gebeurtenis plaatsgevonden bij de Canarische Eilanden. 84 mannen, waaronder enkele minderjarigen en zelfs kinderen, waren onderweg naar Spanje en Europa voor een beter leven. Wat begon als een hoopvolle reis eindigde echter in een nachtmerrie toen hun gammele “cayuco” boot kapseisde voor de kust van El Hierro.

Volgens de Spaanse media is dit de grootste tragedie van dit soort rondom de Canarische Eilanden, met mogelijk ook het hoogste aantal dodelijke slachtoffers. Tot nu toe hebben 27 migranten deze ramp overleefd, terwijl er helaas 9 zijn overleden en nog steeds gezocht wordt naar 48 andere inzittenden. Nooit eerder zijn er waarschijnlijk zoveel migranten omgekomen tijdens een bootreis naar Spanje en daarmee naar Europa.

De boot met migranten die is gezonken voor de kust van El Hierro kantelde tijdens de reddingsoperatie toen veel passagiers rechtop gingen staan. Het vaartuig kapseisde omdat de mensen aan één zijkant gingen staan tijdens de reddingsactie. Dit vond plaats op ongeveer 6 kilometer van El Hierro, ’s nachts en onder slechte weersomstandigheden met windstoten van zo’n 37 kilometer per uur.

De reddingsacties zijn meteen van start gegaan om 48 vermisten te zoeken. Op het moment van schrijven gaat de zoektocht naar overlevenden nog steeds door, hoewel de kans klein is dat degenen die in zee zijn gevallen het hebben overleefd.

Aan boord van de gammele boot waren 84 mensen, elk met hun unieke verhaal, dromen en verwachtingen. Iedereen had zijn eigen reden om te vertrekken. Sommige mensen ontvluchtten conflicten, terwijl anderen gewoon op zoek waren naar betere kansen voor hemzelf, maar meer nog voor zijn familie. Deze diversiteit laat zien hoe ingewikkeld migratie is en benadrukt de noodzaak om de verschillende redenen en ervaringen te begrijpen.

Ga naar de inhoud