Vier op de tien Spanjaarden zijn niet tevreden met hun werk

Vier op de tien Spanjaarden zijn niet tevreden met hun werk
Beeld: via canva.com

Vier op de tien Spanjaarden zijn niet tevreden met hun werk

Werk is niet alleen een manier om geld te verdienen, maar ook belangrijk voor het welzijn en de identiteit van mensen. De druk om professioneel succesvol te zijn, samen met de uitdaging om werk en privé in balans te houden, zorgt vaak voor ontevredenheid bij werknemers. Een onderzoek toont aan dat vier van de tien Spanjaarden niet gelukkig zijn in hun werk.

64% van de Spaanse werknemers is tevreden met hun baan. Toch zou het merendeel, twee op de drie, in het geval van ongunstige arbeidsomstandigheden ontslag nemen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Grupo Adecco en Infoempleo onder zowel werkenden als werkzoekenden in Spanje.

Van de mensen die tevreden zijn met hun werk, geeft bijna 38% aan actief op zoek te zijn naar een andere baan omdat ze vinden dat ze niet de gewenste omstandigheden hebben. Dit aantal is de laatste jaren gestegen. Alleen al vergeleken met vorig jaar is het met meer dan 16% toegenomen.

Natuurlijk wil niet iedereen hun baan opgeven. Maar liefst 19% van de Spanjaarden heeft geen plannen om hun werk te verlaten, omdat ze tevreden zijn. Bovendien is het percentage mensen dat actief naar ander werk zoekt, omdat ze ongelukkig zijn in hun huidige functie, gedaald naar 15%

Een van de belangrijkste redenen waarom Spanjaarden overwegen om van baan te veranderen, is het verbeteren van de balans tussen werk en privéleven (34%). Andere redenen voor een carrièreswitch zijn ook de mogelijkheden voor professionele ontwikkeling (33%) en de werkomgeving (27%).

Ook de vraag naar flexibele werkmogelijkheden en op afstand werken neemt toe als reden om van baan te veranderen, van 11% vorig jaar naar 15% dit jaar. Daarnaast worden leer- en ontwikkelingskansen voor het eerst genoemd als reden om van werk te veranderen, met 11% van de antwoorden.

Het werksfeer in het bedrijf is ook bijzonder belangrijk. Maar liefst 78% van de ondervraagde werknemers zou hun baan opzeggen bij een slechte baas. De meeste mensen denken dat deze rol vervuld moet worden door iemand die weet wat er dagelijks gebeurt, en 36% vindt dat diegene ook basiskennis van algemene cultuur zou moeten hebben.

Het onderzoek richt zich niet alleen op werkenden, maar heeft ook vragen gesteld aan mensen die werkloos zijn. Van deze groep zegt 59% dat ze een baan zouden afwijzen als de voorwaarden niet kloppen.

Ga naar de inhoud