Elk jaar op 28 december gaat Spanje helemaal los met de dag van de ‘onschuldige kinderen’ of ‘Dia de los Santos Inocentes’. Deze dag is niet alleen historisch, maar ook super grappig! Net als in Nederland en België op 1 april, zijn de grapjes en grollen hier niet van de lucht. Dus als je in Spanje woont, kijk uit! Je vrienden en familie zijn vast in een ondeugende bui en staan te trappelen om je voor de gek te houden!
De redactie van SpanjeVandaag heeft een vrolijk lijstje bij elkaar gesprokkeld om deze dag te vieren, vol met gekke en minder bekende weetjes over Spanje. Bereid je voor op bizarre Spaanse waarheden die je in de gewone lijstjes niet tegenkomt. Lees snel verder en laat je verrassen door deze unieke feitjes! De vraag is echter …. zijn het waarheden of verzinsels?
Miereneter Monument: In de stad Villanueva de la Serena (Extremadura) staat een gigantisch standbeeld van een miereneter, opgericht ter ere van een kortstondige poging om miereneters te importeren om een mierenplaag te bestrijden. Hetzelfde dorp heeft ook een monument ter ere van de Tortilla de Patatas.
Ondergrondse Rivieren in Madrid: Madrid heeft een netwerk van ondergrondse rivieren, waaronder de ‘Río de la Ciudad’, die vroeger de stad van water voorzag, maar nu grotendeels onbekend is.
Eetlepel van de Koning: In Spanje is er een eeuwenoude traditie waarbij de koning officieel een grote zilveren eetlepel heeft die hij symbolisch gebruikt bij officiële staatsdiners.
Toeristisch eiland dat geen eiland is: Isla de las Palomas in Tarifa (Cádiz) wordt vaak een eiland genoemd, maar is eigenlijk verbonden met het vasteland door een smalle landengte en is technisch gezien een schiereiland.
Het Loenst Paspoort: In Spanje is het illegaal om officieel een paspoortfoto te gebruiken waarin de persoon loenst, zelfs als dit een natuurlijke staat is van de ogen van de persoon.
Het dorp dat zichzelf verkocht: In 1980 verkocht het dorpje Salto de Castro (Castilië en Leon) zichzelf aan een investeerder, inclusief alle huizen, scholen en zelfs de kerk, omdat het volledig verlaten was.
Verticaal voetbalveld: In de stad Lorca (Murcia) is er een uniek verticaal voetbalveld dat tegen een bergwand is gebouwd, bedoeld voor een extreme versie van het spel, hoewel het nu vooral als curiositeit wordt beschouwd.
Luchthavenspookstad: Ciudad Real Central Airport, ook wel bekend als “Spanje’s spookluchthaven”, werd gebouwd voor miljoenen euro’s, maar sloot kort daarna door gebrek aan passagiers en vluchten.
Tomatina en het overgebleven sap: Na het beroemde La Tomatina festival in Buñol, waarin duizenden mensen met tomaten gooien, wordt het overgebleven sap gebruikt om bepaalde straten te reinigen, omdat tomatensap een sterk natuurlijk reinigingsmiddel is.
Geen ‘No’ in Valencia: In Valencia was er ooit een wet die het verbiedt om ‘nee’ te zeggen tegen iemand die om een glas water vraagt, een overblijfsel uit een tijd van extreme droogte waarbij iedereen elkaar moest helpen om gehydrateerd te blijven.
Vreemde Wettige Siësta: In de regio Andalusië is er een oud, bijna vergeten wetje dat een siësta van twee uur op hete zomerdagen verplichtte voor arbeiders. Hoewel het niet meer actief wordt gehandhaafd, was het ooit serieus bedoeld om mensen tegen de hitte te beschermen.
Het Verborgen Kathedraal: In de stad Mejorada del Campo (Madrid) bouwde Justo Gallego Martínez sinds 1961 tot aan zijn dood in augustus 2021 in zijn eentje een enorme kathedraal, zonder enige bouwkundige kennis of goedkeuring van de autoriteiten. Het project is nog steeds niet voltooid.
De Zingende Fontein: In de stad Soria (Castilië en Leon) is er een fontein die bekend staat als de “Fontein van de Zingende Vis”. De legende gaat dat als je op de juiste manier een munt in de fontein gooit, je de vis kunt horen zingen.
Oude Traditie van Boomkussen: In een klein dorp in Baskenland bestaat een oude traditie waarbij dorpsbewoners bomen ‘kussen’ als teken van respect en dankbaarheid voor de natuur.
De Eenzame Olijfboom: In de provincie Jaén staat een enkele olijfboom die als enige overleefde na een grootschalige boskap in de 18e eeuw. De boom is nu een beschermd monument en symbool van standvastigheid.
Het Dorp zonder Wegen: El Acebuchal (Sevilla), ook wel bekend als het “Verloren Dorp”, heeft geen verharde wegen en werd jarenlang als spookdorp beschouwd tot het recentelijk weer bewoond werd. Bewoners navigeren voornamelijk te voet.
El Colacho: In Castrillo de Murcia is er een bizar festival genaamd “El Colacho” waar mannen verkleed als duivels over pasgeboren baby’s springen als onderdeel van een ritueel om het kwaad te verdrijven.
Het Grootste Gebouw: Het Palacio Real in Madrid is het grootste Koninklijk Paleis van Europa qua vloeroppervlak, groter dan Buckingham Palace en Versailles. Toch wordt het zelden gebruikt door de koninklijke familie.
De Wandelende Doden van Santa Marta de Ribarteme: Tijdens een festival in Galicië wordt er een processie gehouden waarbij mensen die bijna-doodervaringen hebben gehad, in doodskisten door het dorp worden gedragen om hun leven te vieren.
Het Geheim van de Iberische Varkens: De beroemde Jamón Ibérico komt van varkens die zich voeden met eikels, maar wist je dat sommige boeren klassieke muziek spelen om de varkens te ontspannen? Dit zou de smaak van het vlees verbeteren.
Het Balkon der Wereld: In het dorpja Comares, gelegen op een heuvel in Andalusië, wordt het uitzicht “Het Balkon der Wereld” genoemd omdat je op een heldere dag tot aan Afrika kunt kijken.
Het Dorp dat naar UFO’s kijkt: Het dorp La Mussara in Tarragona wordt door sommigen beschouwd als een portaal naar een andere dimensie. Het staat bekend als een hotspot voor UFO-waarnemingen.
De Omgekeerde Fontein: In het stadje Jaén is er een fontein genaamd “Fuente de la Palmera” die water van beneden naar boven spuit, wat zorgt voor een optisch illusie-effect.
De Stad zonder Oversteekplaatsen: In de stad Roquetas de Mar (Almería) zijn er gebieden waar geen enkele oversteekplaats te vinden is, omdat planners geloofden dat het verkeer efficiënter zou zijn zonder zebrapaden.
Het Kleine Kanaaleiland: Er is een klein eiland genaamd Isla de Perejil (Peterselie-eiland), dat in 2002 een diplomatieke ruzie veroorzaakte tussen Spanje en Marokko, ondanks dat het onbewoond is en niets meer heeft dan een paar geiten.
De Stieren van Osborne: Door heel Spanje zie je gigantische silhouetten van stieren op heuvels staan. Oorspronkelijk waren dit reclameborden voor sherry, maar ze zijn zo iconisch geworden dat ze als cultureel erfgoed worden beschouwd.
Het Geheim van het Zingende Zand: In de woestijnachtige gebieden van Almería kun je op winderige dagen ‘zingend zand’ horen, een zeldzaam natuurfenomeen waarbij de wind geluiden veroorzaakt terwijl het door de duinen waait.
Het Olie-toerisme: In de regio Jaén kun je deelnemen aan olijfolie-toerisme, waarbij je olijfbomen bezoekt, leert over olieproductie en zelfs kunt baden in olijfolie-spa’s.
De Rijdende Kapel: In sommige dorpen in Galicië rijdt er een kleine, mobiele kapel rond op een aanhanger, compleet met altaar en religieuze iconen. Dit is bedoeld om religieuze diensten te houden in afgelegen gebieden.