Gaat Spanje echt de maximumsnelheid op snelwegen verlagen naar 80 km per uur?

Gaat Spanje echt de maximumsnelheid op snelwegen verlagen naar 80 km per uur?
Beeld: ai-beeld / redactie

Gaat Spanje echt de maximumsnelheid op snelwegen verlagen naar 80 km per uur?

In de afgelopen weken heeft een bericht op sociale media voor veel opschudding gezorgd, waarin werd beweerd dat Spanje de maximumsnelheid op snelwegen zou verlagen naar 80 km per uur. Dit leidde tot veel discussies en kritiek, vooral van mensen die zich afvragen waarom Spanje dit zou doen in vergelijking met andere Europese landen. De werkelijkheid is echter dat deze informatie volledig onjuist is en je kunt het gerust onder “fake news” of in het Spaans “bulo” scharen.

De discussie over snelheidslimieten is al een tijdje gaande in Spanje. Door de toenemende zorgen over klimaatverandering en veiligheid in het verkeer, worden de snelheidsregels vaker besproken. Desondanks heeft de Spaanse Verkeersdienst DGT laten weten dat ze niet van plan zijn om de maximumsnelheid op Spaanse snelwegen te verlagen. De echte aanpassing van de snelheidslimieten betreft een nieuwe wetgeving in Zwitserland, en niet in Spanje.

De (geplande) verwarring over de snelheidslimieten startte met een anoniem bericht op platform X, waarin stond dat Spanje de limiet naar 80 km per uur zou verlagen. Dit soort beweringen kan snel populair worden, vooral als ze gepaard gaan met onjuiste informatie om verwarring te veroorzaken.

Het is belangrijk om te vermelden dat de werkelijke verandering van de snelheidslimiet plaatsvindt in Zwitserland. Daar heeft de overheid besloten de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen naar 80 km per uur. Deze maatregel is onderdeel van een grotere poging om de verkeersveiligheid te verhogen en de milieu-impact van voertuigen te verminderen.

Spanje hanteert nog steeds een maximumsnelheid van 120 km per uur op snelwegen en autowegen. Er zijn ook geen plannen om de snelheid te verlagen naar 110 of 100 km per uur, maar ook niet om deze te verhogen naar 130 of zelfs 150 km per uur.

In oktober 2023 circuleerde er ook een fake news melding dat Spanje de maximumsnelheid wilde verhogen naar 150 km per uur. Maar dat klopte niet; het was eerder iets waar Tsjechië en Italië over dachten, zoals we HIER hebben uitgelegd.