Buurtbewoners bouwen zelf een bushokje omdat gemeente Barcelona dat weigert

Buurtbewoners bouwen zelf een bushokje omdat gemeente Barcelona dat weigert
Beeld: @AVallcarca / X

Buurtbewoners bouwen zelf een bushokje omdat gemeente Barcelona dat weigert

In de wijk Vallcarca in Barcelona hebben de bewoners een bijzondere stap gezet door zelf een bushokje te bouwen. Dit idee ontstond uit herhaald verzoek aan de gemeente voor de aanleg van een bushokje bij de halte van lijn 87, gelegen aan de Calle Farigola. Ondanks hun inspanningen om de autoriteiten te overtuigen, kregen ze geen antwoord. Dit resulteerde in een gezamenlijke actie waarbij de bewoners zelf een oplossing vonden voor het langdurige probleem van gebrek aan beschutting tegen zon en regen voor de mensen die op de bus wachten.

Afgelopen donderdag hebben de buurtbewoners van de wijk Vallcarca in Barcelona zelf het initiatief genomen om een overkapping te bouwen voor een bushalte waar lijn 87 stopt, gelegen aan de Farigola straat. Na herhaaldelijk aan het stadsbestuur van Barcelona te hebben gevraagd om deze nodige infrastructuur zonder resultaat, hebben ze besloten om het zelf te doen.

De bouwwerkzaamheden bleven niet onopgemerkt bij de autoriteiten. Op donderdag kwamen agenten van de stadspolitie ter plaatse, maar nadat ze zagen dat de overkapping op een privéperceel was geplaatst, gingen ze weer weg zonder verder actie te ondernemen.

Volgens bronnen van de gemeenteraad van Barcelona, verantwoordelijk voor het plaatsen van deze infrastructuren, is er tot nu toe geen overkapping bij deze bushalte geïnstalleerd vanwege problemen met toegankelijkheid. Aangezien het een smalle stoep betreft, zou de plaatsing van een dergelijke structuur het voor mensen met beperkte mobiliteit moeilijker maken om erlangs te komen.

Dezelfde bronnen geven aan dat deze stoep 1,8 meter breed is en de type overkappingen die in Barcelona worden gebruikt minstens 1,5 meter breed zijn. Dit betekent dat er niet voldoende ruimte zou overblijven om aan de regelgeving te voldoen.

Dit probleem doet zich echter niet voor bij het overdekte bushokje van de buurtbewoners, aangezien deze op een privéterrein buiten het trottoir staat en geen invloed heeft op de toegankelijkheid. De gemeente Barcelona kan deze infrastructuur enkel in de openbare ruimte plaatsen.

De inwoners van Vallcarca zijn de echte helden in dit verhaal. Dankzij hun doorzettingsvermogen en creativiteit hebben ze een bushokje gebouwd dat hen beschermt tegen de elementen en ook als inspiratie dient voor andere wijken.

Deze actie kan ook een gesprek op gang brengen over de manier waarop de stad omgaat met infrastructuur en publieke diensten. Wanneer bewoners zelf aan de slag gaan, kunnen gemeenten niet meer inactief blijven.

Ga naar de inhoud