Nederlandse slaaptrein van Amsterdam naar Barcelona opnieuw uitgesteld

Nederlandse slaaptrein van Amsterdam naar Barcelona opnieuw uitgesteld
Beeld: european sleeper / web

Nederlandse slaaptrein van Amsterdam naar Barcelona opnieuw uitgesteld

De langverwachte slaaptrein van Amsterdam naar Barcelona laat nog even op zich wachten: de lancering is nu uitgesteld tot 2026. Dat meldt het glossy Spanje magazine ESPANJE! naar aanleiding van een nieuwsbericht op Euronews. De trein was al gepland voor 2023, maar de start is meerdere malen uitgesteld. 

De vertraging is vooral te wijten aan het gebrek aan geschikte rijtuigen en de moeizame samenwerking met de Franse spoorbeheerder SNCF Réseau (die overigens ook al dwars ligt bij de uitbreiding van de Spaanse AVE-hogesnelheidstrein van Barcelona naar Parijs). Jammer, want de Nederlandse nachttrein belooft een uitstekende optie te worden voor een duurzame en comfortabele reis naar Spanje​. 

Het idee van een directe nachttrein naar Spanje roept bij velen nostalgische herinneringen op. In de jaren 90 en 2000 waren er nachttreinen van Nederland naar steden als Barcelona en Madrid, maar deze diensten werden geleidelijk afgeschaft door de opkomst van budget luchtvaartmaatschappijen en een dalende vraag. Dit betekende dat reizigers steeds vaker het vliegtuig namen voor korte stedentrips, ondanks de milieu-impact. 

Nu, met de toenemende aandacht voor duurzaamheid en de wens om alternatieven voor het vliegen te bieden, maken nachttreinen een comeback in Europa. De geplande dienst van Amsterdam naar Barcelona maakt deel uit van deze bredere beweging. European Sleeper, de exploitant van deze route, werkt samen met verschillende partners om deze verbinding mogelijk te maken. Zodra de trein rijdt, kunnen reizigers ’s avonds in Amsterdam instappen en de volgende ochtend ontspannen aankomen in Barcelona​.

Waarom kiezen voor een nachttrein?

Reizen per nachttrein heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het een van de milieuvriendelijkste manieren om lange afstanden af te leggen. De CO2-uitstoot per passagier is aanzienlijk lager dan bij een vliegreis. Daarnaast biedt een nachttrein het comfort van een bed en de mogelijkheid om ’s nachts te reizen, waardoor je geen dag verliest aan reizen. 

Voor vakantiegangers naar Spanje is de nachttrein een ideale manier om hun reis op een ontspannen manier te beginnen. Je kunt aan boord genieten van de faciliteiten, een hapje eten, en vervolgens heerlijk slapen in een comfortabele coupé. De volgende ochtend word je uitgerust wakker in het hart van Barcelona, klaar om meteen te genieten van de stad of door te reizen naar andere bestemmingen in Spanje.

Alternatieven tot de nachttrein rijdt

Hoewel de nachttrein pas over twee jaar beschikbaar is, zijn er nu al verschillende treinroutes naar Spanje die het overwegen waard zijn. Hier zijn een paar suggesties:

Via Parijs of Brussel: Neem de Thalys of Eurostar naar Parijs of Brussel en stap daar over op een hogesnelheidstrein naar Barcelona of Madrid. Dit betekent wel een paar keer overstappen, maar je kunt onderweg ook Parijs bezoeken.

Binnenlandse hogesnelheidslijnen: Eenmaal in Spanje kun je profiteren van het uitgebreide AVE-netwerk van Renfe. Deze hogesnelheidstreinen verbinden steden als Barcelona, Madrid, Sevilla en Valencia in slechts een paar uur. Dit maakt het mogelijk om comfortabel en snel door het land te reizen.

Nieuwe nachttreinroutes in ontwikkeling: Renfe heeft onlangs nieuwe nachttreinen geïntroduceerd tussen Spanje en Frankrijk, zoals de routes Barcelona-Lyon en Madrid-Marseille. Deze treinen maken het gemakkelijker om van Frankrijk naar Spanje te reizen, wat een goed alternatief kan zijn, totdat de nachttrein vanuit Nederland operationeel is​.

Lees op de website van ESPANJE! een artikel over alles wat je moet weten om met de trein vanuit Nederland (en België) naar Spanje te reizen.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud