Goedkopere treinkaartjes in Spanje door liberalisering hogesnelheidstrein routes

Goedkopere treinkaartjes in Spanje door liberalisering hogesnelheidstrein routes
beeld: Adif / web
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Het openstellen van de treinmarkt in Spanje heeft geleid tot lagere prijzen en meer hogesnelheidstreinen. Private bedrijven naast de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe hebben de markt flink verstoord. Prijzen van treinkaartjes zijn gedaald en het aantal reizigers op belangrijke routes is sterk gestegen.

Het openbreken van de treinmarkt in Spanje heeft geleid tot een forse daling van de prijzen voor treinkaartjes en een ware hausse van de hogesnelheidstreinen. De geleidelijke liberalisering van de belangrijke corridors Madrid-Barcelona, Madrid-Levante (Valencia regio, Murcia) en Madrid-Sur (Andalusië) in de afgelopen jaren heeft de markt opgeschud, waardoor de prijzen van treinkaartjes zijn gekelderd en het aantal reizigers op deze routes, die voorheen door het vliegtuig werden gedomineerd, sterk is toegenomen.

De komst van nieuwe aanbieders als Iryo (eigendom van de Italiaanse staatsspoorwegen Trenitalia, Air Nostrum en Globalvía), Ouigo (eigendom van de Franse staatsspoorwegen SNCF) en het low cost merk Avlo (Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe) hebben een prijzenoorlog ontketend. De gemiddelde prijs die reizigers voor hun kaartjes betalen, is hierdoor tot 65% gedaald in vergelijking met de periode voor de liberalisering.

Op de belangrijke route Madrid-Barcelona, de eerste corridor die werd geliberaliseerd, is de gemiddelde prijs dit jaar slechts 35 euro, wat een daling van 65% betekent vergeleken met 2019. De gemiddelde prijs voor de route Madrid-Valencia daalde met 44% tot 23 euro, voor Madrid-Alicante daalde deze met 47% tot 29 euro, voor Madrid-Málaga daalde de prijs met 37% tot 44 euro en voor de verbindingen tussen Madrid en Sevilla en Córdoba daalden de prijzen met 35% tot respectievelijk 42 en 37 euro.

De prijsdalingen hebben ertoe geleid dat de hogesnelheidstrein in toenemende mate terrein wint op het vliegtuig op de belangrijke Spaanse corridors. Op de route Madrid-Barcelona heeft de trein inmiddels bijna 80% van de reizigers voor zich gewonnen, op Madrid-Valencia is dit zelfs 90% en op de verbindingen tussen Madrid en Alicante, Málaga en Sevilla bedraagt het aandeel van de trein meer dan 75%.

Nieuwe fase van liberalisering

Na deze eerste succesvolle liberalisering van de treinmarkt, bereidt de spoorbeheerder Adif zich voor op een nieuwe fase waarin andere corridors worden opengesteld voor concurrentie. Zo worden de routes naar Galicië, Murcia en de Middellandse Zeecorridor binnenkort opengesteld voor private aanbieders.

De huidige spelers op de Spaanse markt, zoals Iryo en Ouigo, hebben al interesse getoond om op een aantal van deze nieuwe routes te gaan rijden. Daarnaast beginnen ook nieuwe partijen zich aan te dienen, zoals de alliantie tussen Alsa en Eco Raíl.

Sommige gevestigde bedrijven vrezen echter dat de komst van nóg meer concurrenten de sector op termijn onhoudbaar kan maken. De huidige prijzenoorlog beschouwen zij weliswaar als een normale strategie voor opstartende private aanbieders, maar op de middellange termijn zal de commerciële agressiviteit volgens hen moeten afnemen om de winstgevendheid van de bedrijven veilig te stellen.

treinen
De opkomst van de hogesnelheidstreinen in Spanje
De hogesnelheidstrein beleeft gouden tijden in Spanje. Het aantal reizigers groeit enorm snel dankzij de felle concurrentie tussen aanbieders en de overheidssubsidies die de prijzen laag houden. Staatsbedrijf Renfe met de AVE en AVLO krijgt steeds meer concurrentie van budgetbedrijven Ouigo en Iryo.
logo1 1www.spanjevandaag.com