Inwoners van wijnland Spanje drinken minder wijn

Inwoners van wijnland Spanje drinken minder wijn
Beeld: via canva.com

Inwoners van wijnland Spanje drinken minder wijn

Spanje heeft een lange geschiedenis van wijnproductie en staat wereldwijd bekend om zijn kwaliteitswijnen. Echter, de laatste jaren is er een opvallende daling te zien in de wijnconsumptie binnen Spanje zelf. Ondanks de trots die Spanjaarden hebben op hun wijntraditie, blijkt uit recente cijfers dat ze minder wijn drinken dan inwoners van andere grote Europese wijnproducerende landen.

De wijntraditie in Spanje heeft oude wortels die teruggaan tot de Romeinse tijd. Eeuwenlang was wijn essentieel in het dagelijks leven en belangrijk in de Spaanse gastronomie en sociale interacties. In de jaren 60 en 70 bereikte de wijnconsumptie in Spanje een hoogtepunt, waarbij het een vast onderdeel was van maaltijden en sociale bijeenkomsten.

Recente cijfers tonen echter een zorgwekkende situatie voor de Spaanse wijnindustrie. Spanje heeft de laagste wijnconsumptie onder de top drie van Europese wijnproducerende landen. In 2023 werd in Spanje slechts 980 miljoen liter wijn geconsumeerd, terwijl Italië 2,2 miljard liter en Frankrijk 2,4 miljard liter consumeerden.

Nog zorgwekkender is de dalende trend in wijnconsumptie per persoon. In 2023 dronk elke inwoner slechts 6,9 liter wijn, een daling van meer dan 10% vergeleken met 2019. Deze cijfers tonen aan dat de wijnconsumptie in Spanje niet alleen laag is in vergelijking met andere landen, maar ook gestaag afneemt.

alcoholvrije wijn
Alcoholvrije wijn wordt bijna niet geconsumeerd, maar wel geproduceerd in Spanje
Er is een wereldwijde trend van het drinken van alcoholvrije wijn, maar ondanks dat deze veel in Spanje geproduceerd wordt, lopen de Spaanse wijndrinkers er niet mee weg en is de binnenlandse consumptie erg laag vergeleken met andere landen.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud