De nieuwe dierenwelzijnswet zal op 29 september (2023) in werking treden en zal voor een aardverschuiving zorgen in de huisdierenwereld. Maar binnen de wereld van huisdieren zullen er verschillen zijn tussen dieren, aangezien het niet hetzelfde is om een hond te hebben, waarbij de eigenaar een cursus moet volgen en een verzekering moet hebben, als een kat die andere kwesties met zich meebrengt, maar zonder een cursus en aansprakelijkheidsverzekering. Er zullen echter ook veranderingen plaatsvinden voor katteneigenaren, waarbij alle kittens voor de leeftijd van zes maanden moeten worden gesteriliseerd, hoewel er een opmerkelijke uitzondering is.
Zoals gezegd is er geen verplichte cursus nodig zoals wel het geval is met honden en er is ook geen aansprakelijkheidsverzekering nodig. De uitzondering op de genoemde sterilisatie is dat deze niet hoeft te worden uitgevoerd als de kat is geregistreerd als fokkat en toebehoort aan een professionele fokker. Deze professionele fokker is ook belangrijk in het geval van het willen krijgen van een kat, aangezien ze niet meer in dierenwinkels mogen worden gekocht, maar alleen bij geregistreerde fokkers. In het geval van adopties kunnen deze alleen worden uitgevoerd in dierenopvangcentra of door overdrachten tussen particulieren, waarbij de dieren volledig gedocumenteerd moeten zijn.
Katten moeten ook een vaccinatiecertificaat en een identiteits-chip hebben. Er zullen verschillen zijn aangezien de dierenwelzijnswet drie verschillende soorten onderscheidt: huiskatten, zwerfkatten en katten in gemeenschappelijk bezit. In het eerste geval is bepaald dat ze niet in onder andere terrassen, balkons, daken, kelders, kelders en binnenplaatsen mogen leven. Bovendien mag geen enkele kat langer dan drie dagen zonder toezicht van een mens blijven.
Het doden wordt ook zeer specifiek geregeld, aangezien dit alleen in drie zeer specifieke gevallen is toegestaan: het verlichten van het lijden van een terminale ziekte; om redenen van veiligheid voor mensen en dieren; omdat de kat een bedreiging voor de volksgezondheid is geworden.
En alsof dat nog niet genoeg is, zal de nieuwe dierenwelzijnswet ook de volgende stappen na het overlijden van een kat wijzigen, aangezien de eigenaar verplicht is de dood schriftelijk te melden aan de bevoegde autoriteiten, evenals wat er met het lichaam is gebeurd, of het volledig is gecremeerd of ergens is begraven.