laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

Spanje koploper in digitale piraterij van sportevenementen binnen de EU

beeld: via canva.com

Spanje koploper in digitale piraterij van sportevenementen binnen de EU

rubrieken: ,

In 2023 registreerde Spanje ongeveer 5 miljard illegale toegangspogingen tot digitale content, wat resulteerde in een illegale markt ter waarde van 33 miljard euro. Hoewel Spanje gemiddeld scoort op het gebied van digitale piraterij binnen de Europese Unie, neemt het land een opvallende positie in als het gaat om illegale toegang tot sportevenementen, met name voetbalwedstrijden. Spanje staat hierbij bovenaan, met bijna 30% meer illegale toegangspogingen dan andere Europese landen.

Deze bevindingen werden gepresenteerd door Harrie Temmink van het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) en Miguel Sánchez, directeur-generaal van DigitalEs, de Spaanse branchevereniging voor de technologiesector, tijdens een bijeenkomst in de Filmacademie.

Tijdens deze sessie, getiteld “De impact van piraterij op de audiovisuele industrie”, benadrukte Sánchez het gemak waarmee gebruikers toegang hebben tot illegale content. Hij merkte op dat 92% van de gebruikers via Google op illegale platforms terechtkomt en dat negen van de tien van deze sites advertenties bevatten.

Sánchez benadrukte dat piraterij niet alleen een Spaans probleem is, maar een Europees vraagstuk, en wees op de verouderde regelgeving uit 2004 die dringend aan vernieuwing toe is. Hij stelde dat de strijd tegen piraterij neerkomt op het aanpakken van criminele organisaties en dat de oplossing ligt in het afsnijden van hun financieringsbronnen.

Temmink gaf aan dat digitale piraterij blijft toenemen onder internetgebruikers, met gemiddeld tien illegale toegangspogingen per maand in de EU en acht in Spanje. Streaming websites zijn hierbij het meest getroffen, met een stijging van 10% in illegale toegang in het afgelopen jaar. Uit gegevens van het EUIPO blijkt dat 80% van de Europeanen de voorkeur geeft aan legale bronnen als deze betaalbaar zijn, en 41% geeft toe soms te twijfelen of een bron legaal is. Bovendien erkent 82% dat toegang tot illegale content risico’s met zich meebrengt.

In Spanje heeft slechts 43% van de bevolking in het afgelopen jaar betaald voor legale content. Daarnaast bevindt een derde van de gebruikers die toegang hebben tot illegale content zich in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar. Temmink benadrukte daarom het belang van voorlichtingscampagnes en educatie om bewustwording te creëren.