Heeft Ryanair echt een verbod ingevoerd op waterflesjes tijdens vluchten naar Spanje?

Heeft Ryanair echt een verbod ingevoerd op waterflesjes tijdens vluchten naar Spanje?
Beeld: via canva.com

Heeft Ryanair echt een verbod ingevoerd op waterflesjes tijdens vluchten naar Spanje?

Volgens verschillende Spaanse kranten heeft Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, besloten om het verbod op waterflesjes voor passagiers op vluchten naar bepaalde bestemmingen in Spanje in te voeren. Deze maatregel is een reactie op de groeiende problemen met dronken passagiers en hun creatieve pogingen om alcohol aan boord te smokkelen.

Dit verbod is niet alleen bedoeld om alcoholsmokkel tegen te gaan, maar roept ook grotere vragen op over hoe we alcohol gebruiken in luchthavens en tijdens vluchten. Michael O’Leary, de CEO van Ryanair, heeft eerder al gepleit voor strengere regels omtrent alcoholverbruik in luchthavens. Samen vormen deze twee zaken een belangrijk onderwerp van gesprek in de hedendaagse luchtvaart.

Op sociale media wordt vaak getoond hoe vooral Britse reizigers in plaats van water vodka en andere heldere alcoholische dranken in hun waterflesjes stoppen, zodat ze aan boord kunnen drinken. Dit heeft al meerdere keren geleid tot problemen op Ryanair-vluchten, waaronder verbale en fysieke agressie tegen de bemanning en medepassagiers.

O’Leary heeft aangegeven dat “we vroeger alleen waterflessen aan boord toestonden, zonder te beseffen dat die vol vodka zaten. Nu laten we zelfs geen water meer toe”. Volgens de CEO van Ryanair, was het vroeger zo dat dronkaards in slaap vielen. Tegenwoordig gebruiken deze passagiers ook pillen en poeders. Dit zorgt voor een combinatie die leidt tot veel agressiever gedrag dat moeilijk te beheersen is.

Bovendien heeft de CEO van de luchtvaartmaatschappij in een interview met SkyNews benadrukt dat “Ibiza verreweg het slechtste bestemming hiervoor is”. Desondanks komen dit soort situaties ook vaak voor op andere strandbestemmingen zoals de Griekse eilanden en in steden als Liverpool, Glasgow, Manchester of Edinburgh.

Er is officieel nog geen aankondiging gedaan op de website of sociale media van Ryanair, waardoor het niet duidelijk is of er daadwerkelijk een verbod is ingevoerd op waterflesjes tijdens bepaalde “risicovolle” vluchten, of dat het alleen nog een idee is dat verder moet worden uitgewerkt.

Bovendien is het onbekend of dit mogelijke verbod alleen van toepassing zal zijn op vluchten naar en van Ibiza of andere bestemmingen en het Verenigd Koninkrijk, of dat Nederlandse en Belgische vluchten hier ook mee te maken krijgen. Afwachten dus.