Gemeentelijke meerwaarde of ‘plusvalia’ mag niet meer gevraagd worden bij verkoop woning

Gemeentelijke meerwaarde of ‘plusvalia’ mag niet meer gevraagd worden bij verkoop woning
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De gemeentelijke meerwaarde of in het Spaans ‘plusvalia municipal’ is een door de gemeente toegepaste belasting die automatisch wordt geheven bij de overdracht van een stedelijk onroerend goed, onder meer door verkoop, vererving of schenking. De belasting wordt geheven over de waardestijging van een perceel gedurende de tijd dat je eigenaar bent geweest. Als algemene regel geldt dat er in de loop van de tijd altijd sprake is van een waardestijging van de grond en daarom zal er altijd een belasting gelden. Maar er zit verandering aan te komen in Spanje.

Het Grondwettelijk Hof heeft namelijk gezegd dat de gemeentelijke meerwaarde of ‘plusvalia municipal’ vanwege de berekening van de speciale gemeentebelasting ongrondwettelijk is omdat er altijd sprake is van een waardestijging bij overdracht. De uitspraak van het Tribunal Constitucional zou een einde aan de plusvalia municipal voor lopende en toekomstige overdrachten van woningen betekenen.

En dat is een grote tegenslag voor de gemeenten want deze meerwaardebelasting gaat rechtstreeks naar de gemeentekas en kan gezien worden als een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor een gemeente. Het gemiddelde bedrag dat door belastingbetalers wordt betaald varieert tussen 3.000 en 6.000 euro, hoewel de te betalen bedragen, afhankelijk van de kadastrale waarde van het overgedragen onroerend goed, veel hoger kunnen zijn.

Meer informatie is te lezen in het Spaanse artikel op Idealista.es