MADRID – Uit onderzoek (mei 2022) van het NIDI (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim 6.100 Nederlandse pensioenmigranten in verschillende landen, blijkt dat Nederlanders die na hun werkende leven hun geluk over de grens zochten, dat ook hebben gevonden. Veel zeggen zelfs “Misschien had ik zelfs eerder moeten gaan”. Nooit eerder werd er op zo’n grote schaal onderzoek gedaan naar hoe pensionado’s het leven in het buitenland ervaren, zo meldt de emigratie-handboeken uitgeverij GuideLines.
De pensioenemigrant is vooral uit Nederland vertrokken vanwege de rust en de ruimte, beter weer, het avontuur en omdat in het buitenland wonen goedkoper is. Ook de omgangsvormen zijn in Nederland lang niet zo fijn meer en men heeft het gehad met de bureaucratie, zo geven de meeste vertrokken pensionado’s aan.
Het fenomeen pensioenmigrant bestaat nu zo’n 50 jaar. Sinds de jaren zeventig is het aantal pensioenmigranten door de toegenomen welvaart, na een kleine dip rond de crisis in 2008, weer gestegen. Pensioenmigranten zijn mensen die in het laatste deel van hun loopbaan, soms na pensionering maar soms ook ervoor, naar het buitenland zijn verhuisd en aldaar van hun pensioen genieten. Gepensioneerde Nederlanders in het buitenland die op jongere leeftijd zijn verhuisd, vallen niet in de onderzoeksgroep van NIDI.
Mensen worden steeds ouder, blijven vitaler, afstanden zijn gemakkelijker te overbruggen. Daarbij komt, dat ook de regelgeving binnen de EU het gemakkelijker heeft gemaakt om je ergens anders te vestigen. Voor wie dan wat geld ‘over’ heeft, want dat moet wel als je wilt emigreren, is het aantrekkelijk geworden het geluk elders te zoeken.
De meeste pensionado’s zijn erg tevreden over hun emigratiebeslissing. De meesten geven aan dat ze gelukkiger zijn, dan voor ze uit Nederland vertrokken. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse pensioenmigrant is 62 jaar. LEES OOK: Het wel en wee van de pensioenmigrant op de website van NIDI.
Motieven
Onderstaande motieven spelen een rol bij de beslissing om te emigreren naar het land van bestemming zoals Spanje. Het percentage tussen haakjes verwijst naar hoeveel van de ruim 6.100 deelnemers dat motief genoemd hebben.
- De natuur, rust en ruimte van het land van bestemming (83%)
- Beter weer en beter klimaat (81%)
- De cultuur en de mensen in het land van bestemming (77%)
- Bevolkingsdichtheid en drukte in Nederland (75%)
- Avontuur en nieuwe ervaringen (62%)
- Goedkoper leven en wonen dan in Nederland (60%)
- Omgangsvormen en mentaliteit in Nederland (59%)
- Bureaucratie en regelgeving in Nederland (56%)
- Een nieuw leven beginnen (55%)
- Betrouwbaarheid van politiek en/of overheid in Nederland (48%)
- De gezondheid (34%)
- De gezondheid van partner (27%)
- Weinig goede sociale banden in Nederland (21%)
- Andere baan of eigen bedrijf in ander land beginnen (14%)
- Nieuwe partner in land van bestemming (13%)
- Vrijwilligerswerk in land van bestemming (7%)
- Terug naar de roots (6%)
Emigratie- en buitenlands onroerend goed handboeken. Alles wat je wilt én moet weten over de aankoop van een (tweede) huis in Spanje en/of emigratie naar Spanje. Voorkom valkuilen en ontdek de mogelijkheden met de handboeken van uitgeverij Guide Lines. KLIK HIER voor meer informatie en een overzicht van de handboeken over Spanje.