MADRID – Zoals bekend wordt in Spanje veel drinkwater uit flessen gedronken. Maar wist je dat flessenwater ook een houdbaarheidsdatum heeft? Maar wat gebeurt er als je water drinkt uit een fles die over datum is? Zijn er risico’s of is de smaak anders?
Het is aanbevolen om ongeveer 2 liter of 8 glazen water per dag te drinken, hoewel de hoeveelheid vloeistof kan variëren afhankelijk van het klimaat, de leeftijd, de fysieke activiteit of de gezondheidstoestand. Volgens de Spaanse Voedselveiligheidsagentschap (AESAN) zijn er 3 soorten gebotteld water verkrijgbaar op de markt: natuurlijk mineraalwater (aguas minerales naturales), bronwater (aguas de manantial) en drinkwater (aguas potables preparadas).
De eerste twee (natuurlijk mineraalwater en drinkwater) hebben een gemeenschappelijke oorsprong ondergronds en bevatten mineralen, sporenelementen en oorspronkelijke zuiverheid, en verschillen alleen in de chemische consistentie van de natuurlijke mineralen in vergelijking met die van bronwater. De drinkwater soorten kunnen uit elke bron afkomstig zijn en worden onderworpen aan de wettelijk toegestane fysisch-chemische behandelingen om de gewenste drinkbaarheid te bereiken.
Maar, verloopt gebotteld water? Kort antwoord: nee, gebotteld water verloopt niet. De datum die je op de verpakking ziet, is een indicatie van de aanbevolen consumptie periode. Deze geeft aan tot wanneer je het water onder zo goed mogelijke omstandigheden kunt drinken zonder veranderingen in geur of smaak te ervaren.
Welke risico’s zijn er verbonden aan het drinken uit een oude fles? De chemicaliën die vrij kunnen komen uit het plastic, vooral als het aan hitte wordt blootgesteld en een onaangename ervaring omdat je soms een slechte smaak kunt waarnemen. Dit komt doordat plastic flessen enigszins permeabel zijn, waardoor gas uit de lucht kan doordringen en de smaak en geur van het water kan veranderen volgens de International Bottled Water Association.
De elementen die tijdens onderzoeken het meest zijn gevonden, zijn sporen van polyethyleentereftalaat (PET). Onderzoek suggereert dat PET kan fungeren als een hormoonverstoorder die verband houdt met hormonale veranderingen, vruchtbaarheidsproblemen en een groter risico op kanker, hoewel er meer studies nodig zijn bij mensen om deze bevindingen te bevestigen. Een ander punt is de inname van microplastics en chemische stoffen zoals bisfenol A (BPA) bij de productie van polycarbonaat kunststoffen.
Kortom, als je water te lang laat staan, hoewel het water zelf niet verloopt, kun je veranderingen in de samenstelling waarnemen: over het algemeen is het beter om gebotteld mineraalwater te consumeren binnen 3 jaar na de botteldatum als het in glazen flessen zit, en binnen 1 of 2 jaar in het geval van plastic flessen.