Het mysterie van de krokodil aan de Costa Dorada is opgelost

Het mysterie van de krokodil aan de Costa Dorada is opgelost
Beeld: ingezonden

Het mysterie van de krokodil aan de Costa Dorada is opgelost

Recent heeft een opvallende gebeurtenis veel aandacht getrokken van zowel de lokale bevolking als toeristen aan de Costa Dorada. Een beveiliger dacht een krokodil te zien, wat zorgde voor flinke ophef en geruchten onder de strandgasten in De kustplaatsen L’Hospitalet de l’Infant. Dit leidde tot een tijdelijke sluiting van het strand en een grote zoektocht naar het dier. Na nader onderzoek bleek het echter geen krokodil te zijn, maar iets heel anders.

De enige getuige van de veronderstelde krokodil was een beveiliger die ‘s nachts het waterpark bij strand L’Arenal in de gaten hield. Hij heeft ook de bovenstaande foto van het dier gemaakt. De beveiliger dacht dat het een krokodil was vanwege de beweging van de staart. Echter, deskundigen van de Catalaanse Agentschappen voor Plattelandsontwikkeling (Agents Rural) hebben geconcludeerd dat het eigenlijk om een ander redelijk zeldzaam zeedier gaat.

Na alle hectiek over de vermeende krokodil in L’Hospitalet de l’Infant, heeft men uiteindelijk ontdekt dat het om een pijlstaartrog gaat. Deze dieren zijn ook behoorlijk zeldzaam om zo dichtbij de Spaanse kust te spotten. Hoewel je deze prachtige wezens vaker tegenkomt, komt het eigenlijk nauwelijks voor dat ze verward worden met een krokodil.

Pijlstaartroggen vallen op door hun platte lichamen en lange, elegante staarten. Ze komen vooral voor in ondiepe kustwateren, zowel in tropische als gematigde zeeën. Hun huid heeft vaak een gladde, schubachtige uitstraling, wat hen helpt om zich te verstoppen op de zandige bodem van de zee.

De pijlstaartrog heeft bijzondere eigenschappen ontwikkeld om zich aan te passen aan zijn omgeving. De scherpe stekels aan de basis van hun staart helpen ze zich te verdedigen tegen vijanden. Wat betreft hun gedrag zijn pijlstaartroggen vrij vredelievend. Ze zijn niet agressief en proberen meestal weg te zwemmen in plaats van te vechten.

Het is heel goed te begrijpen dat mensen in sommige gevallen de neiging hebben om pijlstaartroggen te verwarren met krokodillen. Dit komt vooral door de gelijkenis in hun bewegingen en uiterlijk, vooral als ze zich in het water bevinden en aan hun omgeving aanpassen. 

Of het nu een krokodil of een pijlstaartrog was, de politie heeft verstandig gehandeld door het strand tijdelijk af te sluiten en zwemmen in zee te verbieden. Hoewel het zien van een pijlstaartrog minder indrukwekkend en zeldzaam is dan een krokodil, kunnen beide dieren toch gevaarlijk zijn voor mensen. Uiteindelijk werd geen van beiden meer gezien en werd het strand na ongeveer drie uur weer geopend.

krkodril
Strand aan de Costa Dorada gesloten vanwege een krokodil
Woensdagochtend sloten de autoriteiten abrupt een strand aan de Costa Dorada wegens een melding van een “krokodil” in het water. Ondanks de geringe kans op wilde krokodillen in Spanje, kan het een ontsnapt of vrijgelaten exemplaar zijn dat in de Middellandse Zee terecht is gekomen.
logo1 1www.spanjevandaag.com