Overzicht merkwaardigste en absurde wetten in Spanje

Overzicht merkwaardigste en absurde wetten in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Overzicht merkwaardigste en absurde wetten in Spanje

Ondanks dat de Verenigde Staten wint van Spanje wat betreft vreemde wetten omdat in plaatsen als Missouri het verboden is om met een beer in de auto te reizen, zijn er in Spanje ook wetten die absurd en vreemd kunnen lijken, of die in ieder geval weinig zin hebben. In dit artikel verzamelen we enkele van de merkwaardigste en vreemde wetten van Spanje.

Van de absurditeit van het verbod op het plaatsen van een dweil op het balkon tot het verbod om in je auto te slapen; deze wetten zijn zo vreemd dat ze zelfs de meest doorgewinterde juridische experts aan het twijfelen brengen. In dit artikel gaan we dieper in op enkele van de opmerkelijkste bizarre wetten in Spanje. We zijn benieuwd of jij ze al kende!

Domino op straat is verboden

In Sevilla is het verboden om domino of dobbelstenen te spelen op de terrassen van bars. Dit is in theorie om het lawaai te verminderen, maar deze wet contrasteert op een merkwaardige manier met de tolerantie jegens de broederschappen die vuurwerk afsteken in het weekend. In hetzelfde reglement is het ook verboden om staand te eten of te drinken naast de parasols of biervaten over de vloer te rollen.

Rommel zoeken in de vuilnisbak verboden

In Sevilla is het doorzoeken van afval verboden, met boetes tot 750 euro. Deze wet is ontstaan uit bezorgdheid over mensen die voedsel en bruikbare spullen uit vuilnisbakken halen, wat de gemeenschap zou kunnen schaden. Dit roept vragen op over ethiek en recht op voeding. Voor velen is afval doorzoeken een noodzaak, niet een keuze. Terwijl deze wet een probleem probeert op te lossen, creëert het ook morele dilemma’s rond armoede en overleven.

Slapen in de auto is verboden

In steden zoals Bilbao en Vélez-Málaga is het verboden om in de auto te slapen, wat als een bizarre wet wordt gezien. Deze regel moet de openbare orde waarborgen, maar zorgt voor verdeeldheid onder reizigers die willen pauzeren tijdens lange ritten. Sommigen zien het als sociale controle, anderen als noodzakelijke overlastpreventie. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens tussenin.

Seks in de auto

Seks in een auto in Spanje kan juridische problemen opleveren. Volgens het Strafwetboek kan dit als exhibitionisme worden gezien, vooral bij parkeren op straat. Dit leidt tot verwarring voor koppels die intimiteit willen. De wetgeving varieert per stad; in Barcelona, Lugo en Málaga zijn er hoge boetes voor seksuele activiteiten in voertuigen.

Verboden om een plaats op het strand te reserveren

In Spanje kan het reserveren van een strandplek soms tot problemen leiden. Stranden zoals Cullera, Benidorm, Algarrobo en Vélez-Málaga zijn erg populair en trekken jaarlijks veel bezoekers. Dit veroorzaakt soms grappige, maar ook frustrerende situaties bij het vechten om goede plekken. Om dit te verhelpen, hebben lokale autoriteiten nu een regel ingevoerd die het plaatsen van parasols voor zonsopgang verbiedt.

Lijst met verboden namen

In Spanje is het verboden om namen te gebruiken die voor een kind aanleiding kunnen geven tot spot of die een negatieve connotatie hebben. Op deze lijst staan bijvoorbeeld: Osama Bin Laden, Saddam Hoessein, Stalin, Lucifer, Hitler, Monster of Lenin. Ook is het verboden om een kind te noemen met de volledige namen van beroemdheden, tenzij de achternaam van het kind overeenkomt met die van de beroemdheid. Acroniemen, dezelfde naam aan twee broers geven en twee samengestelde namen gebruiken zijn ook verboden.

Shirtloos lopen verboden

In verschillende Spaanse steden zoals Alicante, Barcelona en Marbella kun je boetes krijgen van honderden euro’s als je zonder shirt loopt. Dit klinkt misschien absurd, maar het laat zien hoe de maatschappij omgaat met lichaam en uiterlijk. Het shirtverbod kan gezien worden als een manier om esthetische normen te handhaven, maar het roept ook vragen op over lichaamsacceptatie en de vrijheid om jezelf uit te drukken.

Examen voor straatmuzikanten

In Madrid zijn er regels voor straatmuziek. Muzikanten moeten een examen doen om te laten zien dat ze geschikt zijn voordat ze hun kunsten mogen tonen in de straten. Dit lijkt misschien een veilige manier om de kwaliteit van optredens te waarborgen, maar er zijn ook mensen die kritiek hebben op deze regeling. De vraag die opkomt is: wie bepaalt eigenlijk wat een muzikant ‘geschikt’ maakt? Dit brengt ons bij een belangrijk punt over creativiteit en kunst. Is kunst niet juist altijd subjectief?

Zingen op straat is verboden

Op de straten van de stad Zamora gelden bepaalde regels om de rust en harmonie te bewaren. Het is ten strengste verboden om te schreeuwen en te zingen op openbare wegen, ongeacht het tijdstip van de dag. Daarnaast is het ook niet toegestaan om de balkons nat te maken, tenzij dit strikt noodzakelijk is na 23.00 uur en uiterlijk tot 9.00 uur de volgende ochtend. Deze voorschriften dragen bij aan het behoud van de serene sfeer die zo kenmerkend is voor deze historische stad.

Verbod op dweilen op het balkon

Een van de vreemde wetten in Spanje komt uit Villanueva de la Torre, waar het verboden is om een dweil op het balkon te laten hangen. Deze regel werd ingesteld om geurproblemen te vermijden, maar dat roept vragen op over onze dagelijkse gewoonten en wat we normaal vinden. Het idee dat iets simpels als een dweil op het balkon juridische gevolgen kan hebben, is eigenlijk best grappig. Tegelijkertijd laat het zien hoe zelfs de kleinste dingen in ons leven wettelijk zijn geregeld.

Liften op snelwegen en autosnelwegen verboden

In Spanje is het verboden om te liften (autoestop) op snelwegen en autosnelwegen. Dit verbod is vastgelegd in het Algemeen Reglement voor Verkeer en overtreding hiervan kan leiden tot een boete van 80 euro, zowel voor degene die lift als voor de bestuurder van de auto. Het is belangrijk om te onthouden dat liften op deze wegen niet alleen gevaarlijk is, maar ook illegaal en kan leiden tot ernstige consequenties voor alle betrokken partijen.

strandregels
Voorkom boetes op de Spaanse stranden met deze regels over wat wel en niet mag
Op Spaanse stranden gelden vaak uiteenlopende regels die soms landelijk, maar vaker regionaal of lokaal geregeld zijn, zoals verboden voor roken, luide muziek, balspelen en zelfs plassen in zee. Lees alles over de meest voorkomende strandverboden deze zomer in Spanje om vaak hoge boetes te voorkomen.
logo1 1www.spanjevandaag.com