Gernstunnels Bielsa en Somport in de Pyreneeën gesloten vanwege aardverschuivingen

Gernstunnels Bielsa en Somport in de Pyreneeën gesloten vanwege aardverschuivingen
Beeld: X

Gernstunnels Bielsa en Somport in de Pyreneeën gesloten vanwege aardverschuivingen

Recentelijk heeft er intense regenval plaatsgevonden in de Pyreneeën van de provincie Huesca, wat ervoor heeft gezorgd dat de Bielsa-grenstunnel en Somport-grenstunnel gesloten zijn vanwege aardverschuivingen aan de Franse zijde. Ook is er een weg in de plaats Benasque afgesloten. Bovendien zijn er uit veiligheidsoverwegingen twee huizen in Castejón de Sos geëvacueerd, omdat het waterniveau in de Urmella-kloof verhoogd is.

De hevige regenval van afgelopen vrijdag en zaterdag, veroorzaakt door een DANA, heeft veel problemen gebracht in de provincie Huesca. De tunnels van Bielsa en Somport zijn beide gesloten. De Bielsa tunnel is afgesloten vanwege aardverschuivingen aan zowel de Spaanse als Franse kant, terwijl er bij de Somport tunnel een deel aan de Franse zijde is ingestort. Daarmee is enkel de grensovergang Portalet bij Formigal en Sallent de Gallego nog open voor verkeer.

De Spaanse Weerdienst (Aemet) had de afgelopen twee dagen oranje waarschuwingen uitgegeven voor het noorden van de provincie Huesca, geldig tot zaterdagochtend. Tot 08:30 die dag uur waren er volgens de Aemet-website al neerslaghoeveelheden gemeten van 58 liter per vierkante meter in Aragüés del Puerto, 32 in Benasque, 29 in Bielsa, 22,9 in Torla-Ordesa en 21 in Astún-La Raca.

De Cinca-rivier kreeg in Escalona en Lafortunada, nabij het bekende dorp Ainsa, een rode waarschuwing met stromen van 798 en 484 kubieke meter per seconde. Gelukkig bleven de waterniveaus zaterdagmiddag stabiel en begonnen ze weer te dalen. In de afgelopen 24 uur is er respectievelijk 64 en 52,6 liter per vierkante meter gemeten.

De hulpdiensten kregen vrijdag en zaterdagochtend veel meldingen door de zware regenbuien. Het stadje Sabiñánigo en de omliggende gebieden waren het hardst getroffen, met overstromingen in laaggelegen plekken, garages en zelfs een verpleeghuis.