Gaat Spanje zoals Duitsland paspoorten controleren bij de landsgrenzen?

Gaat Spanje zoals Duitsland paspoorten controleren bij de landsgrenzen?
Beeld: via europa press & canva.com

Gaat Spanje zoals Duitsland paspoorten controleren bij de landsgrenzen?

Duitsland gaat tijdelijk alle landsgrenzen controleren en voert opnieuw paspoortcontroles in. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat er controles zullen plaatsvinden om het aantal mensen dat het land zonder geldig visum binnenkomt te verminderen, zo berichten verschillende Duitse media. Gaat Spanje volgen met paspoortcontroles bij de landsgrenzen?

De Duitse maatregel begint maandag en geldt minimaal zes maanden. Duitsland wil zichzelf beschermen tegen islamitisch terrorisme en grenscriminaliteit. Dit kan ook betekenen dat er controles aan de Nederlandse en Belgische grenzen komen, hoewel dit niet expliciet is genoemd.

Duitse media melden dat de regering verwacht dat deze plannen voldoen aan EU-regels. Buitenlanders zonder documenten of asielzoekers geregistreerd in een ander EU-land kunnen bij de grens worden teruggestuurd. Nu worden alleen in specifieke gevallen mensen geweigerd, zoals bij een inreisverbod of als er geen asielaanvraag is.

In Duitsland is de roep om strengere grenscontroles toegenomen, vooral na terreuraanvallen in Solingen en Mannheim. In mei werd een politieagent vermoord door een Afghaanse man tijdens een bijeenkomst van Pax Europa in Mannheim. Hierbij kwamen twee weken geleden in Solingen drie mensen om het leven door een Syrische asielzoeker tijdens de viering van het 650-jarig bestaan van de stad.

Volgt Spanje?

Maar hoe zit het met Spanje? Worden daar ook weer de paspoorten aan de grens gecontroleerd? Op dit moment is dat niet het geval en er zijn nog geen plannen openbaar gemaakt voor de toekomst. Spanje heeft recentelijk geen terroristische aanslagen gehad zoals Duitsland, maar ervaart wel veel migratie.

Bij de grens van Spanje met landen zoals Frankrijk, Andorra en Portugal vinden er momenteel regelmatig controles op paspoorten plaats. Echter, deze controles zijn niet altijd even consequent. Het merendeel van de migranten arriveert over zee in Spanje, en minder vaak via de weg.

Spanje heeft in oktober 2023 reeds besloten om een ​​reeks aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen om het land beter te beschermen tegen terroristische aanslagen. Deze maatregelen zijn genomen na een analyse van alle veiligheidselementen. Niveau 4 van de 5 is van kracht sinds 4 juni 2015 en omvat al een reeks strenge maatregelen om het land te beschermen tegen terroristische aanslagen. 

Terreurdreigingsniveau 4 of ook wel code rood houdt in dat er meer surveillance plaatsvindt op straat en op belangrijke plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Terreurdreigingsniveau 5 of code zwart is het hoogste niveau waarbij het leger in staat van paraatheid komt, omdat men informatie heeft dat er een aanslag gaat plaatsvinden. Niveau 5 staat bijna gelijk aan een staat van oorlog en dat wil men voorkomen in Spanje, ook omdat er op dit moment geen nieuwe concrete terroristische bedreigingen zijn.