Brandstofprijzen hebben laagste prijsniveau bereikt in 2024

Brandstofprijzen hebben laagste prijsniveau bereikt in 2024
Beeld: via canva.com

Brandstofprijzen hebben laagste prijsniveau bereikt in 2024

De afgelopen weken zijn de brandstofprijzen in Spanje flink gedaald, wat voor iedereen aan de Spaanse pomp een mooie verrassing is. Deze daling komt op een moment dat de vraag naar brandstof meestal terugloopt, vooral nu de zomer bijna voorbij is. Als we naar de recente cijfers kijken, zien we dat zowel benzine als diesel momenteel de laagste gemiddelde prijs van 2024 hebben bereikt.

De brandstofprijzen in Spanje zijn de afgelopen weken gedaald, en deze daling heeft geleid tot lagere kosten voor consumenten. Hoewel elke tankstation in Spanje zijn eigen beleid heeft, is de gemiddelde prijs deze week voor een liter benzine (1,50 euro/liter) en diesel (1,40 euro) het laagste van 2024 tot nu toe.

Als we kijken naar de ontwikkelingen van dit jaar, kunnen we zien dat Spanje deze week in 2024 het laagste gemiddelde prijsniveau voor brandstof heeft. Vergeleken met dezelfde periode in 2023 is benzine 95 maar liefst 12% goedkoper, wat neerkomt op gemiddeld 22 eurocent minder per liter. Daarnaast is diesel bijna 15% voordeliger, oftewel 24 eurocent minder dan een jaar geleden.

Brandstofprijzen worden beïnvloed door zowel nationale als internationale factoren, met de wereldwijde olieprijs als belangrijke factor. Bij stijgende olieprijzen volgen meestal hogere brandstofprijzen, terwijl dalingen leiden tot lagere benzine- en dieselprijzen voor consumenten.

De vraag naar brandstoffen is belangrijk. In juni, juli en augustus stijgt deze meestal door vakanties. Nu de zomer voorbij is, verwachten analisten een daling in de vraag, wat kan leiden tot lagere prijzen.

Een ander belangrijk aspect dat meespeelt in de brandstofprijzen zijn de belastingen die door de overheid worden geheven. In Spanje zijn de accijnzen op brandstoffen relatief hoog, wat een aanzienlijke impact heeft op de uiteindelijke prijs die consumenten betalen.