Automobilisten in Spanje moeten op de hoede zijn voor een nieuwe oplichting door motorrijders

Automobilisten in Spanje moeten op de hoede zijn voor een nieuwe oplichting door motorrijders
Beeld: via canva.com

Automobilisten in Spanje moeten op de hoede zijn voor een nieuwe oplichting door motorrijders

In de afgelopen jaren heeft Spanje een zorgwekkende stijging gezien van oplichting gericht op autobezitters. Een van de recentste vormen die zich verspreidt, is de motorrijder-oplichting. Dit soort bedrog, dat al schade heeft veroorzaakt in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, maakt gebruik van alledaagse situaties om financieel voordeel te behalen ten koste van nietsvermoedende slachtoffers.

De motorrijder-oplichting kenmerkt zich door zijn misleidende eenvoud en effectiviteit, meestal uitgevoerd door twee medeplichtigen op twee motoren. Deze tactiek maakt gebruik van het vertrouwen en de afleiding van bestuurders, vooral van degenen die alleen rijden. De oplichters volgen doorgaans een reeks stappen.

De oplichters rijden vaak met zijn allen op motoren. Een van hen plaatst zich slim op de weg en maakt gebaren naar de bestuurder, alsof er iets niet klopt met zijn voertuig of dat hij moet stoppen. Dit eerste contact is heel belangrijk, omdat ze zo de aandacht van de bestuurder willen trekken en zijn nieuwsgierigheid willen prikkelen.

Wanneer de automobilist tot stilstand komt, nadert de tweede motorrijder snel en veroorzaakt opzettelijk een botsing met de auto van het slachtoffer. Dit moment is cruciaal; er wordt geprobeerd verwarring en desoriëntatie te zaaien, zodat het slachtoffer de oplichting niet opmerkt. Een belangrijk aspect van deze fraude is het gebruik van verrassing en verbazing als middelen om hun plan te laten slagen.

Zodra de aanrijding is gebeurd, start de betrokken persoon met het maken van foto’s van het voorval. Op dat moment komen de leugens en manipulaties naar boven. De oplichters weten dat ze hun voordelen moeten vergroten door de indruk te wekken dat de schade veel groter is dan deze daadwerkelijk is.

Het komt vaak voor dat oplichters klagen over verwondingen die er in werkelijkheid niet zijn. Ze proberen dit te onderbouwen met valse getuigenissen of zelfs met hulp van medeplichtigen die zich als getuigen voordoen.

Ze maken gebruik van de situatie en vragen het slachtoffer om hun verzekeraar te bellen om het ongeluk te melden. De sociale druk en de emoties van het moment zorgen er vaak voor dat slachtoffers impulsief reageren, waardoor ze ingaan op de financiële verzoeken van de oplichters.

Het laatste punt van deze oplichting betreft het indienen van claims bij verzekeringen. De oplichters willen zoveel mogelijk geld verdienen door medische kosten en schade aan bezittingen te claimen. Dankzij hun ervaring en kennis weten ze de zaken te manipuleren, zelfs door rapporten te maken die betrouwbaar lijken.

Het is belangrijk om te onderstrepen dat veel slachtoffers van deze oplichting kwetsbare groepen zijn, zoals toeristen en oudere vrouwen die alleen onderweg zijn. Als ze zich bedreigd of in de war voelen, zijn ze sneller geneigd de eisen van de oplichters klakkeloos te volgen. Daarom is het van groot belang om het bewustzijn over deze vormen van oplichting te verhogen.

De eerste stap om niet in deze oplichting te trappen, is om rustig te blijven als je met iets onverwachts te maken krijgt. Als een chauffeur naar je gebaart en lijkt je aandacht te willen trekken, haast je dan niet om te stoppen. Kijk goed om je heen, controleer of er andere auto’s in de buurt zijn, en probeer indien mogelijk door te rijden naar een veilige plek waar je alles op je gemak kunt bekijken.

Als je om welke reden dan ook gedwongen bent om te stoppen, zorg er dan voor dat je alle details van het incident documenteert. Maak foto’s van de omgeving, de betrokken voertuigen en eventuele personen die aanwezig zijn op de plaats van het voorval. Hoe meer informatie je hebt, hoe moeilijker het voor de oplichters zal zijn om de situatie in hun voordeel te manipuleren.

Het opnemen van video’s met je mobiele telefoon kan ook nuttig zijn, aangezien het vastleggen van alles wat er in real-time gebeurt als bewijs kan dienen. Dit kan bepalend zijn, niet alleen om met de verzekeraar om te gaan, maar ook om bewijs te leveren aan de politie of andere relevante instanties.

Het is essentieel om je verzekeraar direct te informeren als je vermoedt dat je bent getroffen door motorrijder-oplichting. Op deze manier kun je hen alle relevante informatie geven en advies krijgen over de volgende stappen. Verzekeringsmaatschappijen hebben ervaring met dit soort fraude en kunnen je helpen door het proces en het onderzoek op een goede manier te begeleiden.

Ga naar de inhoud