Twee Leeuwtjes in Alicante: het runnen van een B&B in Pinoso (119)

Twee Leeuwtjes in Alicante: het runnen van een B&B in Pinoso (119)
Beeld: ingezonden

Twee Leeuwtjes in Alicante: het runnen van een B&B in Pinoso (119)

In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Pinoso, Alicante een prachtig oud vervallen herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin. Een verbouwing van 3 jaar heeft het 250 jaar oude pand omgetoverd tot een succesvolle B&B in Pinoso, Alicante. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven.

In onze B&B komen veel gasten uit Nederland of België die of met het zoeken of met het kopen van een huis in Spanje bezig zijn. Andere zijn nog in een vroeger stadium en zitten nog in de oriëntatiefase en onderzoeken bijvoorbeeld welke regio ze fijn vinden. De meeste van deze mensen boeken dan ook bewust bij ons omdat we Nederlanders zijn en kunnen dan in hun eigen taal ons het hemd van het lijf vragen. Daar waar we kunnen geven we antwoord op deze vragen, maar we zijn hier wel voorzichtig mee.

Hoe wij alles hebben ervaren kunnen we natuurlijk delen met anderen, maar een uitleg geven over bepaalde regels is lastig. Sowieso ligt het bij ons alweer een aantal jaren achter ons en de regels hier in Spanje veranderen regelmatig, elke situatie is anders. Zijn er nog inkomsten uit of onroerend goed in Nederland, verhuizen er kinderen mee of wat er dan ook maar anders kan zijn dan onze situatie. Voor iedereen gelden andere regels en dat maakt het moeilijk om alle vragen te kunnen beantwoorden.

Een advies dat we wel bijna altijd meegeven aan mensen die nog in de eerste oriëntatiefase zitten; Ga vooral ook in andere seizoenen rondkijken. In veel regio’s zijn de zomers bijvoorbeeld heel anders dan de winters. Wat mensen vaak onderschatten is hoe fris de nachten in de winters kunnen zijn. Het vertier is ook wat minder in de winter ten opzichte van de zomers en kan dan ook tegenvallen. Waarschijnlijk zijn de meest gestelde vragen; Hoe en waarom kies je voor een bepaalde regio of hebben jullie weleens spijt gehad van de emigratie, mis je dingen uit Nederland en hoe gaat het met het maken van sociale contacten. Hier kunnen we dan uit eigen ervaring wel antwoord op geven.

Grappig is dat deze vragen ook vaak onderling worden gesteld als we andere mensen ontmoeten. Het is heel leuk om dan te ontdekken hoe anderen dit alles hebben ervaren en verhalen uit te wisselen waar tegenaan gelopen wordt. Vaak zijn deze verhalen in de basis hetzelfde en is alleen de beleving van dit alles anders. De één kan de lol wel in zien van de culturele verschillen en kan het geduld opbrengen om met de bureaucratische rompslomp om te gaan, terwijl de ander veel dingen verschrikkelijk vindt en er maar niet aan kan wennen. Dit is voor iedereen anders en zal je zelf moeten ontdekken bij welke groep je hoort. Zelf zitten we hier ergens tussen in en laten veel dingen maar over ons heen komen, terwijl we ons zeker ook behoorlijk kunnen opwinden over bepaalde zaken.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud