Boodschappen weer duurder na normalisering btw op basisvoeding in Spanje

Boodschappen weer duurder na normalisering btw op basisvoeding in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Boodschappen weer duurder na normalisering btw op basisvoeding in Spanje

De terugkeer van de btw op basisvoeding op 1 oktober 2024 heeft geleid tot zorgen over extra kosten voor consumenten in Spanje. De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft gewaarschuwd dat deze maatregel te vroeg komt en zal resulteren in een aanzienlijke stijging van de boodschappen voor de inwoners van Spanje.

Het herstel van de btw op basisvoeding betekent dat gezinnen vanaf 1 oktober meer moeten betalen voor hun dagelijkse aankopen. Voor veel huishoudens die al worstelen met hoge prijzen en inflatie, zijn deze extra kosten een zware belasting. De OCU schat dat de extra kosten ongeveer 36 euro per jaar zullen bedragen, wat voor sommige gezinnen een aanzienlijk bedrag kan zijn.

De meest opvallende veranderingen in btw zijn die van 0% naar 2%. De verhoging van de btw op basisvoeding zoals olie, melk, brood, eieren, kaas, ontbijtgranen, peulvruchten, groenten en fruit zal een directe impact hebben op de kosten van dagelijkse maaltijden. Huishoudens die gewend zijn aan het gemak van snel koken met deze ingrediënten, zullen nu meer moeten betalen.

Er zijn ook producten die van 5% naar 7,5% btw gaan. Dit betreft voornamelijk pasta en zaadoliën, twee veelgebruikte en populaire ingrediënten in de Spaanse keuken.

Het lijkt misschien een kleine stijging, maar voor veel gezinnen kan dit betekenen dat ze opnieuw naar hun uitgaven moeten kijken. De OCU verwacht dat de extra jaarlijkse kosten voor een gemiddeld gezin ongeveer 36 euro zullen zijn, en dat dit kan oplopen tot 72 euro per jaar naarmate de verhogingen doorgaan.

De OCU stelt dat het nog te vroeg is om deze maatregelen af te schaffen, omdat er genoeg redenen zijn om ze te behouden voor essentiële levensmiddelen. Voor veel huishoudens, niet alleen de kwetsbaarsten, blijft het kopen van voedsel een grote financiële last. Een studie van de organisatie laat zien dat de prijzen van voedsel de afgelopen drie jaar met 35,5% zijn gestegen.

De OCU heeft de overheid gevraagd om de btw-verlaging te verlengen en om het aanbod van basisvoedingsmiddelen uit te breiden met vlees en vis. Ook willen ze dat het bedrag van de 200 euro cheque voor gezinnen met een inkomen onder de 27.000 euro snel verhoogd wordt.