Prijzen voor benzine en diesel opnieuw gedaald tot laagste niveau dit jaar in Spanje

Prijzen voor benzine en diesel opnieuw gedaald tot laagste niveau dit jaar in Spanje
Beeld: via canva.com

Prijzen voor benzine en diesel opnieuw gedaald tot laagste niveau dit jaar in Spanje

In Spanje zien we een duidelijke daling van de prijzen voor zowel diesel als benzine. Dit is goed nieuws, vooral omdat Spanjaarden al jaren met stijgende kosten te maken hebben. Het is een aangename verademing, zeker in de zomer wanneer veel vakantiegangers de wegen opzoeken en de vraag naar brandstoffen toeneemt. Volgens de recentste gegevens van het Weekly Oil Bulletin ben je momenteel bijna 20 euro goedkoper uit om je tank vol te gooien in vergelijking met vorig jaar.

De gemiddelde prijs van een liter diesel is deze week gedaald naar 1,362 euro per liter, een daling van 0,36% vergeleken met de 1,367 euro van de vorige week. Dit is nu de elfde achtereenvolgende verlaging en het laagste niveau sinds begin januari 2022. Met de huidige prijzen kost het vullen van een tank van 55 liter 74,91 euro. Dat is zo’n 17,87 euro minder dan op dezelfde datum vorig jaar, toen de kosten rond de 92,78 euro lagen.

Wat betreft de gemiddelde prijs van een liter benzine 95, is deze in de afgelopen week met 0,33% gedaald. Dit is de twaalfde daling op rij, waardoor de prijs nu op 1,482 euro per liter staat. Dit is ook het laagste niveau sinds begin 2022. Een tank van 55 liter benzine kost momenteel 81,51 euro. Dat is zo’n 14,85 euro minder dan in dezelfde week van september 2023, toen de prijs nog 96,36 euro was.

De gemiddelde prijs van een liter diesel is, na de dalingen van de afgelopen weken, onder de niveaus gebleven die we zagen vóór het begin van de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari 2022, toen het nog 1,479 euro per liter kostte. Ook benzine ligt nog steeds onder dit niveau, want destijds was de prijs 1,591 euro per liter.

Beide brandstoffen blijven nog steeds ver verwijderd van de hoogste prijzen die ze in de zomer van 2022 bereikten, met juli als piekmaand waarin de benzine 2,14 euro en de diesel 2,10 euro kostte.

De actuele gebeurtenissen in Israël, Iran en de aangrenzende landen creëren onzekerheid met betrekking tot de olieprijzen. Uiteindelijk zal de gewelddadige escalatie in het Midden-Oosten invloed uitoefenen op de brandstofprijzen in Spanje.

In de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie wordt elke week het verloop van de (gemiddelde) brandstofprijzen binnen de Europese Unie bijgehouden. In Spanje wordt hiervoor gekeken naar 11.400 tankstations in het hele land. Deze gemiddelde prijzen komen meestal niet overeen met dat wat men bij de pomp betaald voor een liter benzine of diesel.

Dit zijn gemiddelde prijzen die in de Spaanse regio’s, provincies en gemeenten anders kunnen zijn. Wil je de goedkoopste brandstofprijzen in jouw omgeving weten, kijk dan HIER (op de computer) of HIER (op de smartphone) op de website van het Ministerie van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging voor de actuele brandstofprijzen bij jou in de buurt in Spanje.

Ga naar de inhoud