Man koopt bij AliExpress een in Spanje verboden stiletto en ontvangt 800 euro boete

Man koopt bij AliExpress een in Spanje verboden stiletto en ontvangt 800 euro boete
Beeld: via canva.com

Man koopt bij AliExpress een in Spanje verboden stiletto en ontvangt 800 euro boete

De online e-commerce wereld is de afgelopen jaren enorm toegenomen, en platforms zoals AliExpress maken het voor mensen wereldwijd eenvoudiger om producten te kopen voor vaak zeer lage prijzen. Maar net als bij veel dingen in het leven, zitten er ook risico’s aan verbonden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de aankoop van een stiletto, een vouwmes dat sinds 1993 verboden is in Spanje. Hierdoor kreeg de koper van het mes onverwacht bezoek van de politie en een boete van 800 euro.

De koper vertelde over zijn ervaring op een bekend chatplatform in Spanje en kreeg veel reacties. Hij besloot een stiletto (Spaans: navaja automática) te kopen, een mes dat in Spanje verboden is. Wat begon als een simpele aankoop van 20 euro, leidde tot een flinke verstoring van zijn dagelijks leven met een boete van de Guardia Civil.

Toen het pakket aankwam en hij het opende, vond hij niet zijn bij AliExpress gekochte stilleto, maar een hoge boete. In de boete stond dat het totaalbedrag 800 euro was, maar als hij het binnen 15 dagen zou betalen, zou het 400 euro zijn.

De boete is gebaseerd op het koninklijk besluit 137/1993 over wapens, dat de aanschaf en het bezit van stiletto’s in Spanje verbiedt, met enkele specifieke uitzonderingen. De Wet op de Burgerveiligheid van 2015 versterkt deze regels verder door te stellen dat zakmessen met een blad langer dan 11 centimeter, ongeacht of het een verboden stilleto is of niet, ook verboden zijn.

In Spanje moet je er rekening mee houden dat je op platforms zoals AliExpress of Temu spullen kunt tegenkomen die in Spanje verboden zijn. Dit omvat bijvoorbeeld pistolen en messen. Als je deze zou kopen, kan dat problemen opleveren bij de grens en douane als je het land binnen wilt komen.