Vanaf juni 2025 komt er een limiet op het aantal voertuigen op Ibiza

Vanaf juni 2025 komt er een limiet op het aantal voertuigen op Ibiza
Beeld: via canva.com

Vanaf juni 2025 komt er een limiet op het aantal voertuigen op Ibiza

Op Ibiza is er een nieuwe wet aangenomen die regelt hoe voertuigen toegang krijgen tot het eiland. Deze wet, met strenge beperkingen op het aantal voertuigen, heeft als doel de natuurlijke schoonheid en de leefomgeving van het eiland te beschermen. De regels omvatten niet alleen boetes voor wie zich niet aan de voorschriften houdt, maar er zijn ook uitzonderingen voor specifieke groepen, zoals bewoners en mensen met een beperkte mobiliteit.

De regels die het aantal voertuigen op Ibiza beperken, zijn opgesteld om de verkeersdrukte en de impact op het milieu te verminderen. Deze maatregel is cruciaal, vooral nu het toerisme steeds meer druk uitoefent op het ecosysteem van het eiland. Het doel van deze wet is niet alleen om het verkeer beter te reguleren, maar ook om het welzijn van zowel de inwoners als de bezoekers te bevorderen.

De deadline voor het in werking treden van deze wet is onlangs door het regionale parlement vastgesteld op 25 juni 2025. Vanaf die datum gaat de wet, die een limiet stelt aan het aantal voertuigen op het drukke Ibiza, in en kunnen boetes tot wel 30.000 euro worden opgelegd.

Een opvallend aspect van deze wet is dat eigenaren van kampeerauto’s en caravans moeten bewijzen dat ze een reservering hebben op een camping. Dit kan een uitdaging zijn voor kampeerders met een camper, omdat ze vaak zonder reservering onderweg zijn. Zelfs de lokale inwoners van Ibiza die kampeerauto’s als hun huis gebruiken, mogen niet langer dan drie dagen achtereen op dezelfde plek parkeren en alleen op goedgekeurde campings overnachten.

Daarnaast zijn de ferrymaatschappijen verantwoordelijk voor het innen van de extra belasting voor het rijden op Ibiza. De exacte hoogte van deze “impuesto” moet nog worden bepaald. Dit betekent dat er niet alleen een grens komt aan het aantal toegestane voertuigen, maar ook een extra heffing voor de voertuigen die naar Ibiza komen.

De wetgeving bevat verschillende belangrijke maatregelen.

  • Beperking van het aantal voertuigen Het is verboden voor auto’s om toegang te krijgen en rond te rijden op het eiland tijdens bepaalde tijdsperiodes die zijn vastgesteld door de Eilandraad van Ibiza. De toegang tot Ibiza wordt niet langer vrij en waarschijnlijk ook niet gratis.
  • Uitzonderingen Er zijn uitzonderingen voor lokale bewoners, huiseigenaren op het eiland die slechts één auto mogen bezitten, mensen met werkgerelateerde behoeften die op Formentera, Menorca of Mallorca wonen, essentiële diensten en voertuigen voor mensen met een beperkte mobiliteit. Daarnaast vallen gehuurde voertuigen die correct zijn goedgekeurd, bouwmachines zoals graafmachines en transport van goederen onder deze uitzonderingen.
  • Controle en accreditering Geautoriseerde voertuigen moeten een accreditering tonen afgegeven door de Eilandraad van Ibiza, hetgeen onderhevig is aan een aanvraagprocedure en mogelijke kosten.
  • Kosten en maximum aantal voertuigen Er zullen jaarlijkse limieten worden ingesteld voor het maximale aantal voertuigen dat op het eiland kan rijden, met prioriteit voor milieuvriendelijke voertuigen en hun leeftijd. Buiten het toegestane aantal kunnen voertuigen niet rijden en lopen ze het risico op boetes tot 30.000 euro.

De maatregel heeft geen gevolgen voor de vaste bewoners op Ibiza, behalve dat het openbaar vervoer beter wordt en er een verplichting komt om een herkenningssticker op de auto te hebben. Dit kan, afhankelijk van het aantal toegestane voertuigen, ook bijdragen aan minder drukte op de wegen.

Voor bezoekers van Ibiza kan de beperking van voertuigen zorgen voor een vredigere en milieuvriendelijkere ervaring op het eiland, mits ze op de gewenste datum toegang krijgen. Daarnaast kunnen ze mogelijk meer moeite hebben om huuralternatieven te vinden, omdat de prijzen waarschijnlijk zullen stijgen door een vermindering van het aanbod.