MADRID – Het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) begint deze maandag met de eerste fase van het grootscheepse maar tegelijkertijd ook omstreden onderzoek naar het mobiele telefoongebruik in Spanje. Het INE heeft een overeenkomst bereikt met de grootste telecombedrijven om anoniem gegevens te verzamelen.
De eerste fase van het onderzoek zal plaatsvinden op 18, 19, 20 en 21 november. De tweede fase vindt plaats gedurende feest- en vakantieperiodes te weten zondag 24 november, 25 december (Kerstdag) en twee zomerse dagen 20 juli en 15 augustus 2020.
Op deze data worden alle gegevens van de abonnees van de Spaanse telecombedrijven Movistar, Vodafone en Orange verzameld om zo te achterhalen hoe en waar men de mobiele telefoons gebruikt. Daarvoor worden de locaties van de telefoons vastgesteld tussen middernacht en 6 uur ‘s morgens (thuislocatie) en daarna tussen 9 en 18 uur.
Met deze informatie wil het Instituto Nacional de Estadística (INE) de bewegingen van de mobiele telefoongebruikers achterhalen en vastleggen. Zo kan men erachter komen wat gebruikelijke en veel voorkomende bewegingen zijn en hoe men zich gedraagt tijdens feest- en vakantiedagen.
Het INE herinnert iedereen eraan dat er geen persoonsgegevens worden geregistreerd, deze worden overigens ook niet gedeeld door de providers. Het INE zal alleen weten hoeveel smartphones er op een bepaald punt zijn. Het is geen commercieel onderzoek.
Het is een legale manier van onderzoek doen binnen de EU maar het agentschap van Privacybescherming in Spanje heeft toch om meer uitleg gevraagd. Ondertussen zijn er ook veel Spaanse smartphonegebruikers die niet bij zijn met dit onderzoek.
Veel mensen menen dat het uitzetten van de GPS functie voldoende is om niet gevolgd te worden maar dat heeft geen zin aangezien het INE gebruik maakt van de telefoonantennes.
Het enige dat je kunt doen om niet gevolgd te worden is het uitzetten van de smartphone of de flight mode aanzetten. Maar dat zal voor veel mensen moeilijk zijn aangezien het zonder telefoon rondlopen voor veel mensen erger is dan het gevolgd en geregistreerd worden. Overigens gebeurt dat eigenlijk al en dan vaak ook nog eens door de vele apps die men installeert.