Stijgende prijzen in Spaanse bars vanwege inflatie: biertje kost al 2,90 euro

Stijgende prijzen in Spaanse bars vanwege inflatie: biertje kost al 2,90 euro
Beeld: ai-beeld / redactie

Stijgende prijzen in Spaanse bars vanwege inflatie: biertje kost al 2,90 euro

Inflatie is een economisch verschijnsel dat iedereen beïnvloedt, maar nergens is het zo duidelijk merkbaar als in de dagelijkse gewoonten van mensen. In Spanje, waar de barcultuur een essentieel onderdeel is van het sociale leven, wordt de impact van inflatie bijzonder sterk gevoeld.

De prijzen van drankjes en hapjes in bars zijn gestegen als gevolg van de inflatie, waardoor mensen minder vaak uitgaan of hun bestellingen beperken. Dit heeft niet alleen invloed op individuen, maar ook op de bars zelf, die te maken hebben met afnemende klanten en omzet.

De stijging van de prijzen in Spaanse bars is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan deze trend, waarbij de belastingdruk een centrale rol speelt. Horecaondernemers wijzen erop dat ze geconfronteerd worden met een aanzienlijke toename van de belastingen die ze moeten betalen, wat direct wordt doorberekend in de prijzen voor de consument.

De belastingdruk op horecaondernemingen in Spanje is de afgelopen jaren significant toegenomen. Dit heeft geleid tot een situatie waarin bareigenaren zich genoodzaakt zien om hun prijzen te verhogen om rendabel te blijven. Een typisch voorbeeld is de prijs van een ‘caña’ (een klein glas bier), die in veel etablissementen is gestegen van ongeveer € 1,80 naar € 2,20 of zelfs € 2,90 in sommige delen van Madrid.

Deze prijsstijgingen zijn niet alleen het gevolg van verhoogde belastingen, maar ook van stijgende kosten voor grondstoffen, energie en personeel. Bareigenaren moeten een delicate balans vinden tussen het behouden van hun klandizie en het dekken van hun toegenomen uitgaven.

De hogere prijzen hebben een merkbaar effect op het gedrag van consumenten. Waar het vroeger gebruikelijk was dat een groep vrienden meerdere rondes zou drinken, waarbij iedereen om de beurt betaalde, zien we nu een verschuiving naar een meer gematigde consumptie. Mensen zijn voorzichtiger geworden met hun uitgaven en beperken zich vaak tot één of twee drankjes per avond.

Deze verandering in consumentengedrag heeft op zijn beurt weer invloed op de inkomsten van bars en cafés. Bareigenaren merken op dat klanten minder geneigd zijn om langere tijd te blijven en meerdere consumpties te nuttigen, wat leidt tot een lagere omzet per klant.

Een van de meest opvallende veranderingen in de Spaanse barcultuur is de afname van de traditie om ‘rondjes’ te geven. Deze gewoonte, waarbij vrienden om de beurt een ronde drankjes voor de hele groep kopen, was lange tijd een hoeksteen van het sociale leven in Spaanse bars en cafés.

De traditie van rondjes geven is diep geworteld in de Spaanse cultuur en wordt gezien als een uiting van vriendschap en generositeit. Echter, de economische realiteit van stijgende prijzen maakt het steeds moeilijker om deze traditie in stand te houden. Een enkele ronde voor een groep van vier of vijf vrienden kan gemakkelijk oplopen tot € 25 of meer, een bedrag dat voor velen niet langer haalbaar is op regelmatige basis.

Bareigenaren en stamgasten merken op dat waar groepen vroeger meerdere rondjes zouden drinken tijdens een avond uit, ze nu vaak beperken tot één of twee rondjes, waarbij de rest van de avond ieder voor zich betaalt. Deze verandering weerspiegelt een bredere verschuiving in consumentengedrag als reactie op economische druk.