Vijf maanden zonder trein tussen Barcelona en Tarragona vanwege werkzaamheden

Vijf maanden zonder trein tussen Barcelona en Tarragona vanwege werkzaamheden
Beeld: renfe / web

Vijf maanden zonder trein tussen Barcelona en Tarragona vanwege werkzaamheden

In de komende vijf maanden zullen de twee belangrijkste metropoolgebieden van Catalonië, die van Barcelona en Tarragona, volledig ontkoppeld zijn als het gaat om treinvervoer. Dit is een gevolg van de uitbreiding van de tunnel bij Roda de Berà, bedoeld om deze aan te passen aan de breedte van het spoor van de Middellandse Zeecorridor. Deze ingreep is een van de grootste verstoringen in de recente geschiedenis van het regionale en suburbane treinvervoer in Catalonië. De werkzaamheden verstoren het verkeer van de hogesnelheidstreinen echter niet.

De werkzaamheden zijn op maandag 30 september 2024 om 23.30 uur gestart en lopen door tot 2 maart 2025. Dit zal de treinverbindingen tussen Tarragona en Sant Vicenç de Calders verstoren, wat invloed heeft op meer dan 12.000 reizigers per dag. Voor hen, die gebruikmaken van lijnen zoals R14, R15, R16, R17 en RT2, zal dit een behoorlijke verandering in hun dagelijkse routine met zich meebrengen.

Veel reizigers maken zich zorgen over de gevolgen van deze werkzaamheden, vooral omdat ze al gewend zijn aan regelmatige vertragingen en problemen. Daarom heeft Renfe een alternatief transportplan goedgekeurd dat dagelijks 661 busroutes en meer dan 30.000 zitplaatsen biedt. Dit plan is echter duurder dan de kosten van de werkzaamheden zelf.

De werkzaamheden aan de tunnel bij Roda de Berà vormen slechts een deel van een groter project dat gericht is op de uitbreiding van de infrastructuur voor goederenvervoer via het Middellandse Zeecorridor. Dit is cruciaal voor de economische groei in de regio en om te voldoen aan de toenemende vraag naar efficiënte transportdiensten. Het doel van deze werkzaamheden is om de spoorlijn aan te passen aan internationale normen, wat niet alleen de efficiëntie van goederenvervoer ten goede komt, maar ook de passagiersdiensten kan verbeteren zodra de verbeteringen zijn doorgevoerd.

De complexiteit van de werkzaamheden is aanzienlijk, aangezien het niet alleen gaat om het uitbreiden van de tunnel, maar ook om het aanpassen van de infrastructurele elementen rond de tunnel. Dit omvat de aanleg van een derde spoor, wat essentieel is voor het mogelijk maken van gemengd gebruik van de sporen voor zowel standaard als Iberische treinformaten.

De plannen vereisen dat de bestaande tunnel over een lengte van 422 meter wordt verlaagd, wat technische uitdagingen met zich meebrengt. Bovendien moeten duizenden meters bovenleiding en rails worden vervangen, evenals het versterken van de tunnelstructuur en het aanbrengen van nieuwe waterdichtingssystemen. Dit alles moet gebeuren zonder significante verstoringen aan het bestaande treinverkeer tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.

De werkzaamheden aan de tunnel bij Roda de Berà zijn slechts een deel van een breder plan om de spoorweginfrastructuur in de regio te moderniseren en uit te breiden. De totale investering in infrastructuurprojecten in Tarragona bedraagt momenteel 2,5 miljard euro. Dit betekent dat er veel meer in het verschiet ligt dan alleen de aanpassingen die nu worden aangebracht.