De waarheid achter het Europese verbod op chips met hamsmaak in Spanje

De waarheid achter het Europese verbod op chips met hamsmaak in Spanje
Beeld: via canva.com

De waarheid achter het Europese verbod op chips met hamsmaak in Spanje

De populaire snack chips met hamsmaak die in Spanje geliefd is, gaat een belangrijke verandering tegemoet. Door de komst van nieuwe EU-regels in 2026 moet de samenstelling van deze favoriete snack aangepast worden. Maar betekent dit ook dat de chips met ‘sabor a jamón’ echt uit Spanje zal verdwijnen?

Chips met hamsmaak heeft een speciale plek veroverd in het hart van snackliefhebbers. De unieke combinatie van krokante aardappelschijfjes met de rijke, hartige smaak van ham heeft deze variant tot een favoriet gemaakt bij veel Spanjaarden. De populariteit van deze smaak is niet alleen te danken aan de smaakbeleving, maar waarschijnlijk ook aan de nostalgie en culturele betekenis die ermee verbonden is.

Het nieuwe EU-verbod, dat in 2026 van kracht wordt, richt zich specifiek op bepaalde rookaroma’s die worden gebruikt in diverse voedingsproducten, waaronder chips met hamsmaak. Dit verbod is het resultaat van uitgebreid onderzoek door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), waarbij is vastgesteld dat deze specifieke aroma’s mogelijk schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van consumenten.

Het verbod omvat acht specifieke rookaroma’s: Fumokomp (SF-009), SmokEz C-10 (SF-005), Smoke Concentrate 809045 (SF-003), Scansmoke SEF 7525 (SF-004), Scansmoke PB 1110 (SF-001), ProFagus-Smoke R709 (SF-008), Zesti Smoke Code 10 (SF-002), en SmokEz Enviro-23 (SF-006). Deze aroma’s worden momenteel gebruikt in een breed scala aan producten, niet alleen in chips, maar ook in vlees- en visproducten, kaas en andere verwerkte levensmiddelen.

De invoering van het verbod gebeurt in fases. Voor producten zoals kaas, vlees, vis en verwerkte visproducten, die aroma gebruiken voor traditionele smaak, is de einddatum 1 juli 2029. Voor andere categorieën, zoals chips, die aroma gebruiken voor specifieke smaken, is de einddatum 1 juli 2026.

Voor producenten van chips met hamsmaak en andere producten die deze rookaroma’s bevatten, betekent dit verbod een aanzienlijke uitdaging. Ze zullen hun recepten moeten aanpassen om alternatieven te vinden die een vergelijkbare smaak opleveren zonder gebruik te maken van de verboden aroma’s. Dit kan leiden tot hogere productiekosten en mogelijk zelfs veranderingen in de smaak van bekende producten.

De Asociación de Snacks, waar grote bedrijven als Risi, Pepsico, Grefusa en Facundo deel van uitmaken, heeft verklaard dat chips met hamsmaak niet zal verdwijnen uit de markt. Ze benadrukken dat recepten die geen gebruik maken van de verboden rookaroma’s nog steeds geproduceerd kunnen worden, al kan de smaak wel variëren.