Voor buitenlanders die Spanje bezoeken, vormen de slaapgewoonten van de Spanjaarden vaak een bron van verbazing en nieuwsgierigheid. Hoe is het mogelijk dat ze zo laat gaan slapen, maar toch vroeg opstaan voor werk? En hoe overleven ze de weekenden met amper slaap? Deze fascinerende levensstijl heeft velen, zoals recent een Amerikaanse toerist, ertoe gebracht op social media de vraag te stellen: “Wanneer slapen Spanjaarden eigenlijk? Zijn het allemaal vampieren? Wat is hun geheim?”.
Een van de meest voorkomende antwoorden op de vraag van Melisa was: “De siësta, la siesta!” Dit is inderdaad een wijdverbreid stereotiep beeld van Spanjaarden: ze nemen een middagdutje om de vermoeidheid van de hitte te compenseren. Maar kloppen deze aannames wel met de realiteit?
Uit onderzoek blijkt dat dit niet klopt, aangezien 60% van de Spanjaarden nooit een siësta houdt. Slechts 16% doet dit dagelijks, 3% neemt een siësta in het weekend en ongeveer 20% doet het af en toe. Dit laat zien dat de siësta zeker niet de norm is voor de meerderheid van de Spanjaarden. Er zijn echter regionale verschillen in Spanje, voornamelijk vanwege het weer, zoals hogere temperaturen.
Een ander aspect dat invloed heeft op de slaapgewoonten van Spanjaarden zijn de werktijden en levensstijl. In Spanje gaan de meeste bedrijven om 9 uur ‘s ochtends open en eindigt de normale werkdag rond 18 of 19 uur. Het is gebruikelijk om tussen 21 en 23 uur te dineren. Deze cultuur van late diners en lange werkdagen zorgt ervoor dat mensen laat opblijven en dus ook laat opstaan.
Bovendien zijn Spanjaarden over het algemeen sociale en energieke mensen die van uitgaan houden. Tijdens weekenden is het niet ongebruikelijk om tot de vroege uurtjes op stap te zijn, wat natuurlijk invloed heeft op hun slaappatroon.
Gezinswaarden en tradities spelen ook een rol in de slaapgewoonten van Spanjaarden. Familiemomenten, zoals de uitgebreide maaltijden en sociale bijeenkomsten, zijn erg belangrijk in de Spaanse cultuur. Dit betekent dat soms de prioriteit wordt gegeven aan kwaliteitstijd met familie en vrienden, zelfs als dit ten koste gaat van de slaapduur.
Daarnaast is er de traditie van de “sobremesa”, waarbij men na de maaltijd nog geruime tijd aan tafel blijft zitten voor een praatje en een drankje. Dit verlengt de avonduren en verschuift het moment waarop men naar bed gaat.
Slaapschema’s
Hoewel het lijkt alsof Spanjaarden weinig slapen, proberen de meesten toch een gezond slaapschema aan te houden. Dit kan variëren van persoon tot persoon, maar over het algemeen gaan Spanjaarden tussen 23 en 1 uur ‘s nachts naar bed, staan ze tussen 7 en 9 uur ‘s ochtends op en streven ze naar gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per nacht.
Hoewel de siësta niet zo algemeen is als men denkt, begrijpen Spanjaarden wel het belang van korte dutjes of rustmomenten gedurende de dag. Dit kan variëren van een powernap van 20 minuten tot een uurtje ontspannen met een boek of tijdschrift. Vooral tijdens warmere maanden of na een zware lunch kan zo’n rustpauze helpen om energie en concentratie op peil te houden.
Een typische werkdag van een Spanjaard ziet er als volgt uit, al kan dit schema variëren afhankelijk van de regio, het beroep en de persoonlijke voorkeuren:
- 7-9 uur: Opstaan en ontbijten
- 9-14 uur: Werken met een korte pauze voor een lichte lunch
- 14-16 uur: Middagpauze voor een uitgebreidere maaltijd en eventueel een siësta
- 16-19 uur: Verdere werkuren
- 21-23 uur: Avondmaaltijd met familie of vrienden
- 23 uur – 1 uur: Ontspannen, televisie kijken, sociale activiteiten
- 1 uur of later: Naar bed gaan