Biologische beurs BioCultura viert 40e verjaardag in Madrid

Biologische beurs BioCultura viert 40e verjaardag in Madrid
Beeld: BioCultura / web

Biologische beurs BioCultura viert 40e verjaardag in Madrid

BioCultura Madrid 2024 staat voor de deur! Van 21 tot 24 november wordt Madrid het decor voor een unieke viering van 40 jaar geschiedenis in de stad! Slechts drie maanden voor het evenement is al 80% van de beschikbare plek gereserveerd. Iedereen wil deze langverwachte festiviteit niet missen, met meer dan 300 bevestigde bedrijven die meedoen.

De 2024-editie van BioCultura in Madrid viert dit november zijn veertigste verjaardag. Ángeles Parra, de beursdirecteur, denkt met plezier terug aan al die jaren. Er is een hoop gedaan om biologische producten in talloze huishoudens te brengen, en dat is uiteindelijk gelukt!

BioCultura en de biologische sector hebben geweldig werk verricht, vooral in een periode waarin niet veel mensen in hen geloofden. Het lijkt erop dat de 40e editie van BioCultura Madrid een groot succes gaat worden, aangezien al 80% van de tentoonstellingsruimte is gereserveerd.

Tegenwoordig zetten veel grote voedingsbedrijven in op biologische producten, en ook supermarkten voegen deze artikelen toe aan hun schappen. Dat is geweldig nieuws! Toch is er nog veel te doen. BioCultura blijft essentieel omdat we moeten werken aan een meer organisch voedselsysteem, benadrukt de beursdirecteur.

De biologische sector heeft een flinke groei doorgemaakt in Spanje; begonnen vanuit het niets, biedt het nu werk aan vele mensen in Spanje. Volgens Amigos de la Tierra kan de overstap naar agro-ecologie meer dan een miljoen banen creëren, wat het grote potentieel van deze aanpak laat zien. In 2023 bereikte de waarde van de biologische markt maar liefst 3 miljard euro, met een groei van 6,2% vergeleken met vorig jaar.

Een van de doelen van de Europese Unie is om tegen 2030 25% van de landbouwgrond biologisch te maken. Spanje is een van de drie landen die sinds 2021 de grootste groei in biologische productie heeft laten zien. Op dit moment heeft meer dan 10% van de Spaanse productie een biologische certificering, en enkele autonome gemeenschappen zoals Andalusië en Catalonië zitten zelfs boven de 25%. Een aanzienlijk deel van wat we produceren is echter voor export bestemd.

Momenteel ligt de jaarlijkse besteding per persoon in Spanje rond de 64 euro. In landen zoals Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland is er echter een flinke stijging te zien in de consumptie van biologische producten, variërend van 300 tot meer dan 400 euro per persoon. In Spanje maken biologische producten minder dan 3% uit van de totale consumptie, wat laat zien dat er veel ruimte is voor groei.

Tijdens de beurs vind je diverse sectoren die zich inzetten voor het verhogen van de levenskwaliteit. Er zijn veel ecocertificeerde cosmetica, duurzame mode, natuurlijke therapieën en voedingssupplementen vertegenwoordigd.

Ga naar de inhoud