In vijf dagen tijd werden drie lynxen doodgereden op de Spaanse wegen

In vijf dagen tijd werden drie lynxen doodgereden op de Spaanse wegen
Beeld: Ecologistas en acción / web

In vijf dagen tijd werden drie lynxen doodgereden op de Spaanse wegen

Triest nieuws vanuit het Zuiden van Spanje. Op nauwelijks vijf dagen tijd stierven helaas drie lynxen door aanrijdingen op de weg, wat een zorgwekkende ontwikkeling is voor deze majestueuze dieren. Dit is absoluut geen goed nieuws voor een soort die voorzichtig aan de beterhand lijkt te zijn, vooral gezien de inspanningen die zijn geleverd om hun populatie te beschermen en te laten groeien.

Een driedubbel drama deze week op de Andalusische wegen. Twee lynxen vonden de dood afgelopen zondag, eentje in de buurt van het Nationale park Doñana en eentje in de Sierra Morena (Jaén). Afgelopen woensdag stierf nog een exemplaar op de A-6106 bij het dorpje La Carolina. Alleen al sinds februari stierven zo al 41 lynxen op de weg.

De organisatie Ecologistas en Acción dringt aan op effectievere maatregelen voor snelheidsbeperking. Bovendien vragen ze de overheid ook meer verkeersborden te zetten die waarschuwen voor overstekende dieren. “De helft van de Iberische lynxen die sterven op de weg, komen in Andalusië aan hun eind”, zegt Juan Romero van Ecologistas en Acción. De NGO heeft alle gevaarlijkste punten in beeld gebracht en vraagt om dringende maatregelen.

De overheid heeft hier en daar nochtans al systemen ingezet die aanrijdingen moeten tegengaan. Die AVC-PS systemen (Prevention of Animal-Vehicle Collisions) detecteren met infrarode sensoren wanneer er dieren op de weg zijn. Wanneer dat het geval is, wordt een waarschuwingssignaal belicht dat wagens vraagt om af te remmen. Er zijn vervolgens ook sensoren die meten of de auto dat wel of niet doet. In dat laatste geval wordt een geluidssignaal geactiveerd dat de dieren moet wegjagen.

Volgens NGO’s zijn de aanrijdingen een groot gevaar voor de Iberische lynx, een soort die na twintig jaar hard werken eindelijk één trede lager zakte van de hoogste graadmeter ‘met uitsterven bedreigd’. Indien er niets gebeurd zou de soort eventueel terug sneller dan verwacht in de problemen kunnen komen.