Zeven op de tien Spanjaarden heeft de voorkeur voor de halfgare Tortilla de Patatas met ui

Zeven op de tien Spanjaarden heeft de voorkeur voor de halfgare Tortilla de Patatas met ui
Beeld: via canva.com

Zeven op de tien Spanjaarden heeft de voorkeur voor de halfgare Tortilla de Patatas met ui

In de Spaanse keuken is de tortilla de patatas, ook wel aardappelomelet genoemd, absoluut een van de meest iconische gerechten. Deze eenvoudige, maar smakelijke mix van aardappelen, eieren en soms ui heeft een speciale plek verworven in de Spaanse culinaire traditie. Maar wat vinden de Spanjaarden nu het lekkerste: met of zonder ui, en moet hij helemaal doorbakken of halfgaar zijn?

Het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) heeft in hun recente rapport een van de grote discussies over de traditionele keuken opgelost: 72% van de Spanjaarden geeft de voorkeur aan tortilla de patatas met ui, en wat betreft de gaarheid kiest 53% voor de “licht aangebakken” variant.

Hoewel dit klassieke Spaanse gerecht erg populair is, wordt het niet beschouwd als het meest representatieve gerecht van de Spaanse keuken. Volgens het CIS staat de paella op de eerste plaats, met bijna 40% van de Spanjaarden die dit als hun favoriet kiezen. In het derde rapport van het CIS over Toerisme en Gastronomie geeft 33,5% aan dat de tortilla hun voorkeur heeft, en op de derde plek staat jamón ibérico met 15,5%.

Er zijn verschillen per autonome regio: in Andalusië kiest 34% voor gazpacho en 34,5% voor gefrituurde vis. In Aragón heeft 80% de voorkeur voor ternasco, terwijl in Asturias 83% fabada verkiest. Op de Canarische Eilanden kiest 73% voor papas arrugadas, en in Madrid houdt 76% van cocido.

In hetzelfde onderzoek geven de Spanjaarden aan dat ze steeds minder thuis koken. Zo gelooft 46% dat ze meer kiezen voor fastfood, terwijl 27% zegt dat gezinnen nog steeds evenveel tijd besteden aan het maken van recepten thuis.

Ga naar de inhoud