SpanjeRecept: de tussendoor tapa uit Zaragoza met de bijzondere naam “Guardia Civil”

SpanjeRecept: de tussendoor tapa uit Zaragoza met de bijzondere naam "Guardia Civil"
Beeld: Iván García Cortés / Google Maps

SpanjeRecept: de tussendoor tapa uit Zaragoza met de bijzondere naam “Guardia Civil”

Zaragoza is de hoofdstad van Aragón en op dit moment zijn ze druk bezig met de Fiestas del Pilar (rond 12 oktober). Zoals het gebruikelijk is in Spanje, draait het hierbij ook om lekker eten. In de bar El Lince kun je een van de meest bekende tapas van deze feestelijke periode proberen, namelijk de Guardia Civil. Veel mensen weten wel dat de “Guardia Civil” een soort politie is, maar wat heeft deze naam te maken met zo’n populaire tapa? Maak de “Guardia Civil” thuis zelf met ons SpanjeRecept!

Tapas zijn meer dan een aperitief; ze weerspiegelen lokale tradities. Elk gerecht heeft zijn eigen verhaal, zoals de tapa met de naam “Guardia Civil”. De combinatie van sardines, tomaat, zoetzure augurk en piquillo peper op brood biedt een smaakexplosie die uitnodigt om te delen. Hiermee vormt de tapa een essentieel onderdeel tijdens feesten zoals de Fiestas del Pilar.

De “Guardia Civil”, gemaakt door Vicente Mañas Sánchez, heeft zijn oorsprong in de gezellige bar El Lince in Zaragoza. Dit bekende café ligt vlak bij de basiliek van Pilar, waardoor het een ideale ontmoetingsplek is voor zowel toeristen als locals. Het concept om sardines te mixen met andere verse ingrediënten heeft geleid tot een gerecht dat niet alleen smakelijk is, maar ook geliefd is bij velen.

De bijzondere naam van deze tapa komt, omdat gezouten sardines een gele tint (amarillento) hebben die doet denken aan het uniform van de “Guardia Civil”. Een beetje een creatieve link met de politie, maar het werkt wel, want het is nu een van de populairste tapas in Zaragoza! De tapa heeft dus niets direct met de politie-eenheid te maken.

Het recept voor deze typische tapa is door de jaren heen onveranderd gebleven. El Lince biedt twee varianten van deze geliefde montadito: één gewone en één pittige (met extra kosten). De pittige versie bevat sardine gemarineerd in olijfolie met chili, wat een heerlijke en spicy twist geeft. De pittige versie wordt ook wel de “Guardia Ciuvil con multa” genoemd, oftewel met een boete!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 minibroodjes of stukjes baguette
  • 1 tomaat
  • 2 augurken
  • 8 piquillo-pepers
  • 2 gesneden sardines

Bereidingswijze:

  1. Laat de sardines een dag van tevoren in een kom met water weken om ze zachter te maken.
  2. Droog de sardines, verwijder de schubben en snijd ze doormidden.
  3. Laat de piquillo-pepers uitlekken en bak ze in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze mooi goudbruin zijn en karamelliseren. Voeg een beetje olijfolie toe en bak ze minstens 8-10 minuten aan elke kant.
  4. Snijd de grote augurken in plakjes.
  5. Snijd de tomaat in plakjes.
  6. Open de broodjes, begin met een paar plakjes verse tomaat, gevolgd door de plakjes augurk. Leg daar bovenop twee piquillo-pepers en als laatste een helft van een sardine.

Ga naar de inhoud