CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (21)

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (21)
Beeld: ingezonden

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (21)

INTRO: Colyne en Laurens, een Vlaams koppel besmet met het reisvirus, namen afscheid van hun huis en job voor onbepaalde tijd. Samen met hun energieke, driejarige hond, Barry, ontdekken ze sinds een jaar het veelzijdige continent Europa. Campervan Grace, hun tijdelijke huis op wielen, brengt hen op bekende en minder bekende plekjes. Sinds vier maanden gaat hun route door het indrukwekkende Spanje. Benieuwd naar hun reisverhalen en uitdagingen? Reis dan hier met ze mee.

El Palmar, de thuishaven van de paella, het hart van de Albufera, maar ook wel een beetje de ziel van het natuurpark omwille van de rijst die er verbouwd wordt. Uitgestrekte velden beplant met groene rijststengels die zoals het hoort, onder een laagje water dienen te staan waar met de regelmaat van de klok witte ibissen – of zijn het kleine reigers? – overvliegen. Taferelen die we helemaal niet verwacht hadden in Spanje, maar eerder in pakweg Vietnam of China. Er staat trouwens niet zomaar een beetje rijst aangeplant, want de streek hier is op zijn eentje verantwoordelijk voor maar liefst een derde van alle rijst die in Spanje wordt geconsumeerd. Voor wie daar zin in heeft, kan je net zoals in Brugge, Gent of Giethoorn over de kanaaltjes varen met een gehuurd bootje. Wij  laten dit echter aan ons voorbij gaan en stappen te voet verder voor een verkenning.

Al snel springen de rieten puntdaken in het oog van enkele oude barakken wanneer we door de straten wandelen. Het blijken huizen te zijn die vroeger toebehoorden aan de visserij. Eentje ervan is toegankelijk voor het publiek en zo kan je de tijd van toen eens herbeleven. Maar ook op vandaag wordt er nog steeds gevist. Aan de kade van één van de vele kanaaltjes zien we wat vissers ‘the catch of the day’ overladen in plastiek draagmanden die rechtstreeks naar de vismarkt en restaurants zullen gaan. Van vissen heb ik helemaal geen kaas gegeten, maar deze vangst lijkt me behoorlijk royaal te noemen. De vissen passeren er handen in hoge handschoenen en worden gesorteerd op soort en gewicht. Van al dat vissen kijken zou een mens er stilaan honger van krijgen en dit is dan ook precies wat we zullen doen. We strijken neer als een ibis op laag water op één van de terrasjes langs de kade onder een stralende zon. Zoals wel vaker kiezen we allebei voor de ‘menú del día’ waarbij meteen een mandje met wat sneetjes stokbrood op onze tafel wordt gezet naast twee potjes dipsaus, looksaus en een soort van tomatensaus gemengd met olijfolie waarmee we allebei even gretig mee tekeer gaan. Na de ‘chipirones’, gefrituurde inktvis met een knapperig jasje, ook alweer gepaard met wat looksaus, komt de camarero af met onze ‘segundo plato’. Een enorme pan paella met nu eens de donkere variant, de ‘arroz negro’, een populair gerecht over de gehele Spaanse kust. Al snel kleuren onze lippen even zwart als die van Robert Smith, je kent hem vast als de zanger van ‘The Cure’. Tot slot worden we nog verwend met een trio van chocolade die zelfs voor flinke Belgische eters zoals wij, iets te veel van het goede is. Het hoofdgerecht konden we ook al niet op, maar de ober was zo vriendelijk om er een restorestje van te maken.

Na de lunch stappen we verzadigd richting camper, gegarandeerd met een lookadem waar we een legioen omver mee kunnen blazen. Het zal ons voor deze keer worst wezen…

Wie interesse heeft in onze verdere avonturen, dit kan via onderstaande link naar onze Polarsteps.

‘Vlaams koppel op reis door Spanje’ vertelt het verhaal van Colyne en Laurens die samen met hun campervan Grace door Europa reizen. Volg hun avonturen in Spanje via onze SpanjeVerhalen, of lees hun reisverslagen op Polarsteps.

Ga naar de inhoud