In de hedendaagse wereld zijn kakkerlakken niet meer zomaar een eenvoudige plaag, ze zijn geëvolueerd tot echte superkakkerlakken. Deze insecten die bestand zijn tegen ongediertebestrijding vormen een toenemende bedreiging voor de volksgezondheid en het milieu. Met hun verbazingwekkende aanpassingsvermogen en snelle voortplantingscyclus zijn ze de ultieme overlevingskampioenen in het dierenrijk in Spanje.
De opkomst van “supercucarachas” is het gevolg van verschillende factoren die samenkomen, zoals klimaatverandering en genetische mutaties. Als er niet snel actie wordt ondernomen, bestaat het risico dat deze insecten, die bestand zijn tegen ongediertebestrijding, de overhand krijgen in de Spaanse huizen, kantoren en steden.
Kakkerlakken bestaan al miljoenen jaren op aarde en hebben vele massa-extincties overleefd dankzij hun aanpassingsvermogen. Ze kunnen gedijen in de meest vijandige omgevingen, wat hun succes verklaart. Moderne insecticiden leken een oplossing te bieden voor het bestrijden van deze hardnekkige beestjes. Helaas hebben kakkerlakken opnieuw laten zien hoe veerkrachtig ze zijn.
Klimaatverandering heeft ervoor gezorgd dat superkakkerlakken steeds meer terrein winnen. Door de hogere temperaturen kunnen ze zich sneller voortplanten en groeien hun populaties als kool. Daarnaast breiden ze hun leefgebied uit naar gebieden die voorheen te koud waren. Het zijn net kleine klimaatvluchtelingen, maar dan met zes pootjes!
Kakkerlakken zijn niet alleen vies en vervelend, ze vormen ook serieuze gezondheidsrisico’s. Deze insecten dragen ziektekiemen zoals salmonella, E. coli en dysenterie met zich mee, en kunnen astma en allergieën veroorzaken. Als hun populaties ongecontroleerd groeien, kunnen ze deze ziektekiemen verspreiden in onze huizen, restaurants en ziekenhuizen.