Opletten geblazen voor deze stekelige vis wanneer je over het strand wandelt in Spanje

Opletten geblazen voor deze stekelige vis wanneer je over het strand wandelt in Spanje
Beeld: via canva.com

Opletten geblazen voor deze stekelige vis wanneer je over het strand wandelt in Spanje

Ook op vakantie zijn er risico’s. Wie in Spanje langs de kust wandelt zonder schoenen, kan wel eens gestoken worden door de pez araña, de grote Pieterman in het Nederlands. Die vis is berucht om zijn gifstekels die ernstige pijn kunnen veroorzaken.

Is het niet heerlijk romantisch bij volle maan over het strand te wandelen? Opletten echter: die dagen loop je extra kans de grote Pieterman tegen het lijf te lopen. Wat heeft de maan daar dan mee te maken?

De maan is van invloed op een bijzonder natuurlijk fenomeen: de getijden. In de Atlantische oceaan is er twee keer hoogtij (vloed) per dag; ongeveer om de 12 uur. Wanneer de aarde, de maan en de zon op één lijn staan, zien we de nieuwe of de volle maan. Op die momenten is het verschil tussen hoog- en laagtij het grootst.

Aan de Spaanse kust ligt het hoogteverschil ongeveer tussen de 4 meter. Alsof op zes uur tijd ons hele huis onder water zou lopen. En hier begint het risico. Wanneer je tijdens laagtij een heel groot strand ziet, betreden we het terrein van de grote Pieterman. De vis, ongeveer 15 centimeter lang, graaft zich in op het strand, en wanneer we er met de blote voeten op staan wacht ons een pijnlijke verrassing. De meeste steken van die vis gebeuren dan ook op het strand.

De grote Pieterman steekt één van zijn gifstekels in onze voetzool. Geen reden tot paniek: vaak zijn pijn en ongemak de enige symptomen. Maar de eerste pijn is hevig en kan al snel een paar dagen aanhouden. Niet ideaal tijdens je vakantie dus. Het gif is gevoelig aan hitte.

Het beste wat je kan doen is je voet 20 minuten in warm water (rond de 40 graden) houden. Als er geen warm water in de buurt is, kan ook warm zand een alternatief zijn. Slechts als ander symptomen als flauwvallen, koorts, misselijkheid of ademhalingsproblemen optreden, ga je best ook naar de dokter. Om de beten te vermijden volstaat het een paar watersandalen te dragen. Zoniet helpt het ook met je voeten over het zand te slepen om niet op de vis te gaan staan.

De kleine pieterman visjes in Spanje
Ze graven zich in het zand in en als je erop staat dan doet dat erg pijn. Leer de kleine pieterman visjes kennen, een van de giftige dieren van Spanje.
PWA spanjeweetjes 1www.spanjeweetjes.nl
Ga naar de inhoud