Hoeveel ontsnappingen uit gevangenissen hebben er plaatsgevonden in Spanje?

Hoeveel ontsnappingen uit gevangenissen hebben er plaatsgevonden in Spanje?
Beeld: via canva.com

Hoeveel ontsnappingen uit gevangenissen hebben er plaatsgevonden in Spanje?

In de afgelopen dertien jaar hebben er in Spanje vele gevangenisontsnappingen plaatsgevonden. Tussen 2010 en 2023 zijn er twaalf gedetineerden ontsnapt uit penitentiaire instellingen, terwijl 62 anderen hierin zijn geslaagd vanuit ziekenhuizen, rechtbanken of tijdens transport.

Er zijn in Spanje 92 gevangenissen of “centros penitenciarios” te vinden waar ruim 55.000 gevangenen of “internos” hun dagen slijten. Dat er in totaal 74 gevangenen in dertien jaar zijn ontsnapt, is dus een klein aandeel.

De meeste ontsnappingen vinden plaats in open secties van gevangenissen, waar de beveiliging minder streng is. Van de 326 geregistreerde ontsnappingen sinds 2010 vond 77% plaats in deze open secties. Dit benadrukt het belang van beveiligingsmaatregelen in dergelijke instellingen.

Er zijn verschillende opmerkelijke ontsnappingen die de aandacht hebben getrokken. Een van de recentste gevallen is dat van ‘El Pastilla’, een beruchte huurmoordenaar die op kerstavond ontsnapte uit de gevangenis van Alcalá Meco. Hij maakte gebruik van de drukte rond de feestdagen om zich onder de menigte te mengen en zo te ontsnappen.

Een andere opmerkelijke ontsnapping vond plaats in Melilla, waar een gevangene erin slaagde om de muur van de gevangenis te beklimmen. Door gebruik te maken van ramen en daken kon hij het terrein verlaten. Helaas werd hij later weer gepakt nadat hij een video op sociale media had geplaatst waarin hij zijn ontsnapping vierde. Dit illustreert hoe moderne technologie zowel een hulpmiddel als een valstrik kan zijn voor ontsnapte gevangenen.

In sommige gevallen zijn ontsnappingen mogelijk gemaakt door medeplichtigen. Dit kan variëren van vrienden en familieleden tot zelfs personeel binnen de gevangenis. De samenwerking tussen gevangenen en buitenstaanders kan de kans op een succesvolle ontsnapping aanzienlijk vergroten.

Een voorbeeld hiervan is de ontsnapping van twee broers, ‘El Piojo’ en ‘El Negro’, die erin slaagden om een duplicaat van de sleutel van de opslagruimte te verkrijgen. Ze zaagden de tralies door en ontsnapten via het dak van de gevangenis. Dit toont aan hoe ingenieus en goed gepland sommige ontsnappingen kunnen zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van interne zwakheden in het systeem.