Wrede festiviteiten met stieren en koeien passen niet in een beschaafde Spaanse samenleving

Wrede festiviteiten met stieren en koeien passen niet in een beschaafde Spaanse samenleving
beeld: CAS International en AnimaNaturalis
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

De zomer is voor mensen een tijd van ontspanning, zon en vakantie. Hoe anders is dat voor de stieren, koeien en paarden die worden gebruikt, mishandeld en gedood tijdens culturele festiviteiten in Spanje deze zomer. De stierenrennen in Pamplona zijn het meest bekende voorbeeld. Daarbij worden in een week tijd 60 stieren gedood in de arena. CAS International (Comité Anti Stierenvechten) en AnimaNaturalis roepen op tot cultuur met compassie.

De zomer is het seizoen met de meeste wrede stierenfeesten in Spanje, waarvan er jaarlijks meer dan 18.000 plaatsvinden. Het bekendste ‘feest’ is San Fermín met de stierenrennen in Pamplona. Dit duurt acht dagen en gedurende elk van de acht dagen worden er in de ochtend zes stieren door de straten van Pamplona gejaagd richting de arena. Iets wat veel mensen niet weten is dat deze stieren in de avond tijdens het stierengevecht allemaal worden gedood op vreselijke wijze. Er wacht hen een pijnlijke en langzame dood. Ook worden er veel meer dieren misbruikt. Met de stieren wordt ook een aantal ossen (gecastreerde stieren) meegestuurd door de straten, zodat de stieren ook echt meerennen. Nadat de stieren in de arena zijn aangekomen worden ze apart gehouden tot in de avond. Vervolgens worden er in de arena wat jonge koeien en stieren losgelaten, zodat het publiek zich daarmee kan vermaken. 

Een ander voorbeeld van volksfeest is Bous al Mar (stier te water) in Dénia (in de buurt van Valencia en Benidorm). Een schreeuwende mensenmassa dwingt de stieren en koeien in zee te springen. Op 10 juli is er een stier verdronken. Iedereen kan zich voorstellen wat een enorm dierenleed dit met zich meebrengt. 

En de vuurstieren zijn ook zo verschrikkelijk. Bij de vuurstieren worden de hoorns van de stier met brandbaar materiaal bedekt en in brand gestoken. Jaarlijks vinden er 3.000 feesten met vuurstieren plaats in Spanje. 

Er zijn jaarlijks zelfs 37 keer zo veel stierenfeesten dan stierengevechten in Spanje. Bij feesten worden de stieren meestal niet gedood daarna, op een uitzondering na zoals in Pamplona. Maar het dierenleed is niet minder. Deze stieren en koeien worden in hun leven meerdere keren gebruikt en ervaren dus keer op keer enorm veel stress en leed. Ze worden uitgeput teruggebracht naar de veehouder, waarna hen een nieuw moment van ellende te wachten staat. De fok van deze dieren wordt trouwens mede mogelijk gemaakt door Europa. Maar liefst 130 miljoen euro aan Europese landbouwsubsidies komen jaarlijks bij de stierenfokkers terecht. Dat is dus belastinggeld van alle inwoners van de EU voor een activiteit die in bijna alle Europese landen is verboden. 

CAS International en AnimaNaturalis strijden al jaren tegen dit immense dierenleed, alleen maar voor het plezier van mensen. We roepen overheden, inclusief de Europese Unie, en burgers op om te kiezen voor cultuur met compassie. Maite van Gerwen, directeur van CAS International: “Kies voor culturele evenementen die voor iedereen een feest zijn en stop met het martelen van onschuldige dieren voor volksvermaak. Dergelijke middeleeuwse praktijken passen niet meer in een beschaafde samenleving.”

Bron: Ingezonden bericht