Een klein aantal rijke bewoners maakt Valldemosa op Mallorca de tweede rijkste gemeente van Spanje

Een klein aantal rijke bewoners maakt Valldemosa op Mallorca de tweede rijkste gemeente van Spanje
Beeld: via canva.com

Een klein aantal rijke bewoners maakt Valldemosa op Mallorca de tweede rijkste gemeente van Spanje

Valldemossa is een charmant, hoewel toeristisch, dorpje op Mallorca met slechts zo’n duizend inwoners. Ooit diende het als een rustig toevluchtsoord voor de beroemde componist Frédéric Chopin, maar tegenwoordig staat het bekend als de op één na rijkste gemeente van Spanje, met een verrassende stijging in de gemiddelde inkomens. Deze situatie roept vragen op over de invloed van welgestelde bewoners op de lokale gemeenschap en de uitdagingen waarmee de gewone inwoners te maken krijgen.

Valldemossa is in slechts drie jaar tijd van de 51ste naar de 2e plek gestegen op de lijst van gemeenten met de hoogste gemiddelde inkomens, met een gemiddelde inkomen stijging van 67% in 2022. Het gemiddelde salaris is 67.527 euro per jaar, vergeleken met 33.006 euro in de rest van de Balearen, volgens de informatie van de Spaanse Belastingdienst.

De komst van welgestelde mensen heeft de economie van Valldemossa sterk beïnvloed. Toerisme was al een belangrijke bron van inkomen, maar de nieuwe bewoners hebben de prijzen voor huizen en huren aanzienlijk opgedreven. De burgemeester wijst erop dat deze verandering niet alleen de cijfers, maar ook de levensomstandigheden van de langdurige inwoners aantast.

De komst van deze welgestelde mensen heeft de vastgoedmarkt flink veranderd. Toen een paar welgestelde personen zich in Valldemossa vestigden, nam de vraag naar luxe huizen enorm toe. Woningen die eerst voor veel mensen betaalbaar waren, zijn nu vaak niet meer te betalen voor de lokale bewoners.

Wat betreft de buitenlandse bevolking in het dorp, is Valldemossa niet echt een gemeente die opvalt, zoals andere plaatsen met een grotere meerderheid van internationale bewoners, zoals Deià. Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau (INE) zijn er 72 Duitse inwoners en er wonen 30 Engelsen in het dorp.

De inwoners van het dorp beweren echter dat het levensniveau van de gewone bewoners “heel normaal” is en dat “drie of vier magnaten” de statistiek hebben verstoord. Een van die magnaten is ondernemer Bruno Entrecanales, die al meer dan tien jaar op het eiland woont. Hij houdt zich bezig met verschillende projecten, waaronder het herstel van de landbouw, het landschap en het architectonisch erfgoed van enkele iconische plekken in Valldemossa.

Een andere bekende inwoner is natuurlijk de Amerikaanse acteur Michael Douglas, die Valldemosa op de wereldkaart heeft gebracht. Het is echter onduidelijk of Douglas geregistreerd staat bij de Spaanse Belastingdienst, omdat hij officieel niet in het dorp woont, maar een vakantiehuis heeft.

De redactie (Remco) is vandaag jarig, hoera! 🎉🎂 Het is 16 oktober, ¡OLE! 💃 Misschien komt er vandaag iets minder nieuws online, zodat we genoeg tijd hebben om van de taart te genieten. Onze excuses daarvoor 😄🍰