Mercadona haalt in Spanje succesvolle voorgebakken eieren uit de koeling

Mercadona haalt in Spanje succevolle voorgebakken eieren uit de koeling
Beeld: mercadona / web

Mercadona haalt in Spanje succesvolle voorgebakken eieren uit de koeling

Twee jaar geleden kwam de Spaanse supermarktketen Mercadona in het nieuws met hun innovatieve product: twee voorgebakken spiegeleieren voor 1,80 euro. Dit trok zowel nationale als internationale aandacht. Op social media waren er meteen critici en voorstanders van dit product. Nu, twee jaar later, heeft Mercadona besloten om de voorgebakken eieren uit de koeling te halen. Dit betekent echter niet dat de “huevos fritos congelados” geen succes zijn in Spanje.

In 2014 patenteerde de Aragonese chef-kok Javier Yzuel een baanbrekend concept: voorgebakken, diepgevroren eieren. Zijn doel was simpel maar ambitieus: de fastfoodsector voorzien van een tot dan toe onbeschikbaar gerecht. Het proces dat Yzuel ontwikkelde, stelde het product in staat om zijn eigenschappen tot 18 maanden te behouden, vrij van ziekteverwekkers zoals salmonella.

Oorspronkelijk gericht op restaurants, bars en cateringbedrijven, vond het product al snel zijn weg naar andere sectoren. Cruiseschepen, scholen en cateringdiensten ontdekten de voordelen van deze kant-en-klare eieren. De efficiency was indrukwekkend: na ontdooien in de koelkast en vier minuten in de oven kon één etablissement 600 eieren produceren.

De echte doorbraak (en controverse) kwam in 2022 toen Mercadona besloot het product in hun schappen te introduceren. Een plastic bakje met twee voorgebakken eieren, klaar om opgewarmd te worden, werd aangeboden voor 1,80 euro. Hoewel Mercadona het product niet uitvond, maakten ze het wel viraal.

De introductie bij Mercadona leidde tot een ongekende mediahype. Een verbaasde klant plaatste een foto op X (voorheen Twitter), waarna duizenden gebruikers in gesprek raakten over de staat van de mensheid na de creatie van kant-en-klare gebakken eieren. 

Ondanks de initiële controverse en de uiteindelijke terugtrekking uit Mercadona’s schappen, bleek het product verre van een mislukking. Yzuel’s bedrijf, Innovation Foods 360, sloot een overeenkomst met Findus voor Europese expansie en telde groothandel Makro en restaurantketen Viena onder zijn klanten.

Een cruciale doorbraak kwam in 2016 toen Burger King een hamburger introduceerde met een gebakken ei van Yzuel. Dit contract zou naar schatting meer dan een miljoen eenheden per maand kunnen betekenen, een enorme boost voor de productie.

In 2021 verwierf Angulas Aguinaga het Europese patent. Met deze overname verwacht het bedrijf zijn omzet in vijf jaar tijd te verdubbelen, met een streefdoel van 450 miljoen euro tegen eind 2025.

Javier Yzuel onthulde dat er jaarlijks ongeveer 50 miljoen van deze bevroren eieren in Spanje worden verkocht. De fabriek van Innovation Foods 360 in Teruel (Aragón) produceert dagelijks meer dan 40.000 gebakken eieren, zonder zout, additieven of conserveermiddelen. Een extra productiefaciliteit in Vitoria (Baskenland) voegt daar nog duizenden aan toe.

Ga naar de inhoud