Buitenlanders kopen één op de vijf huizen in Spanje en doen dat tegen een recordprijs

Buitenlanders kopen één op de vijf huizen in Spanje en doen dat tegen een recordprijs
Beeld: via canva.com

Buitenlanders kopen één op de vijf huizen in Spanje en doen dat tegen een recordprijs

Huizen aanschaffen in Spanje is de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral onder buitenlanders. Uit recente cijfers blijkt dat buitenlandse kopers momenteel verantwoordelijk zijn voor één op de vijf verkopen in het land. Dit trekt niet alleen investeerders aan, maar ook mensen die hun ideale huis in de zon willen vinden. Samen hebben Nederlanders en Belgen meer dan 6500 huizen aangeschaft, wat slechts een klein percentage is van de in totaal 69.400 woningen die aan buitenlandse kopers zijn verkocht.

Als we kijken naar de statistieken van het afgelopen halfjaar, zien we dat kopers uit landen zoals Zweden (3330 euro), de Verenigde Staten (3247) en Duitsland (3114) de hoogste prijzen per vierkante meter betalen. Dit suggereert dat deze kopers bereid zijn om meer te investeren in woningen in Spanje, waarschijnlijk vanwege de unieke kenmerken van het onroerend goed en de aantrekkelijke levensstijl die het land te bieden heeft.

Volgens de lijst besteden Nederlanders gemiddeld 2382 euro per vierkante meter, terwijl Belgen gemiddeld 2335 euro uitgeven. In de eerste helft van 2024 hebben Nederlanders 3503 woningen gekocht, terwijl Belgen 3078 woningen hebben aangeschaft in dezelfde periode. Van deze groep zijn er 896 Nederlanders en 622 Belgen die als inwoner in Spanje zijn geregistreerd, maar hun uitgaven liggen lager, met respectievelijk 1890 en 2075 euro per vierkante meter.

Het koopgedrag van buitenlanders verschilt aanzienlijk. Niet alleen de prijs, maar ook de locatie speelt een cruciale rol in hun beslissing om een huis te kopen. Terwijl sommige nationaliteiten de voorkeur geven aan kustgebieden, verkiezen anderen stedelijke centra zoals Madrid of Barcelona. Dit geeft aan dat er verschillende levensstijlen en behoeften zijn die bij de aankoopbeslissing betrokken zijn.

Bovendien zijn er ook trends zichtbaar in de veranderende voorkeuren van kopers. Bijvoorbeeld de stijging van de interesse van Noord-Europese landen, waar economische omstandigheden en een sterke lokale munt hebben geleid tot hogere aankopen in Spanje. Dit heeft weer invloed gehad op de prijsstijgingen in bepaalde regio’s van het land.

In de eerste helft van dit jaar zijn er in totaal 69.412 woningen verkocht, wat bijna 2% meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens gegevens van de Algemene Raad van Notarissen zijn buitenlanders verantwoordelijk voor 20,4% van alle woningverkopen in Spanje.