Spaanse regering werkt aan nieuwe regelgeving voor vakantie en tijdelijke verhuur

Spaanse regering werkt aan nieuwe regelgeving voor vakantie en tijdelijke verhuur
Beeld: via canva.com

Spaanse regering werkt aan nieuwe regelgeving voor vakantie en tijdelijke verhuur

De Spaanse overheid heeft onlangs belangrijke maatregelen genomen om de uitdagingen rondom vakantieverhuur en tijdelijke verhuur aan te pakken. Dit is een reactie op de toenemende problemen in veel Spaanse steden, waar hoge huurprijzen en een tekort aan woningen steeds meer mensen in de kou laten staan. De nieuwe regels van de regering kunnen aardig wat impact hebben op zowel verhuurders als huurders.

De afgelopen jaren heeft de Spaanse regering verschillende stappen gezet om de woningmarkt te reguleren. De recente aankondiging van de minister van Huisvesting over nieuwe regels voor vakantieverhuur is hier een logisch vervolg op. Deze regels zijn bedoeld om fraude te bestrijden en de woningmarkt eerlijker te maken.

De druk op de Spaanse woningmarkt is gestegen door de opkomst van platforms zoals Airbnb en vergelijkbare diensten. Veel lokale bewoners merken dat de huurprijzen omhoogschieten, terwijl toeristen de economie een boost geven. Dit zorgt voor een lastige situatie: hoe vind je een balans tussen de wensen van de lokale bevolking en die van de toeristische sector?

De Spaanse regering richt zich nu op het vinden van een goede oplossing voor iedereen die erbij betrokken is. De nieuwe regels verplichten verhuurders om zich te registreren en er komen strengere controles om ervoor te zorgen dat woningen niet onterecht als vakantieverhuur worden gebruikt.

De overheid start op 2 januari 2025 een registratie op een centrale plaats voor de kortetermijnverhuur, waaronder toeristische appartementen en seizoensverhuur. Dit systeem, dat anderhalf jaar eerder wordt ingevoerd dan Europese richtlijnen, heeft als doel fraude te bestrijden, illegale toeristische accommodaties aan te pakken en reguliere verhuur prioriteit te geven.

Wanneer een aanvraag wordt ingediend, wordt er een automatisch en tijdelijk code aangemaakt. De registratoren (Registradores de la Propiedad y Mercantiles de España) hebben vanaf dat moment 15 dagen om de nodige controles uit te voeren om die code te valideren. Ze kunnen akkoord gaan of om aanvullingen vragen. De eigenaar van het appartement heeft zeven dagen de tijd om deze aanvullingen aan te pakken.

Dit code moet elk jaar vernieuwd worden voor alle woningen die onder een kortlopend contract vallen. Eigenaren moeten hiervoor een overzicht indienen van alle verhuurovereenkomsten die het voorgaande jaar zijn afgesloten.

In dit nieuwe systeem spelen online vastgoedplatforms zoals Idealista, Booking en Airbnb een belangrijke rol. Ze moeten ervoor zorgen dat de woningen die ze aanbieden goed geregistreerd zijn, en moeten de codes controleren. Als ze dat niet doen, kunnen ze boetes krijgen.

Wanneer een eigenaar om een code voor een toeristisch appartement vraagt, moeten de registreerders binnen 15 dagen controleren of aan alle wettelijke vereisten van de autonome gemeenschappen en lokale entiteiten is voldaan. Een meerderheid van 3/5 kan het gebruik van appartementen voor toerisme in het gebouw verbieden. Als niet aan alle wettelijke eisen wordt voldaan, wordt de registratie geweigerd en kan het appartement niet op online platforms worden geplaatst.

Tijdelijke contracten zijn beperkt tot de reden van het tijdelijke karakter. Zodra een eigenaar besluit dat zijn woning voor tijdelijke verhuur is, krijgt hij een code die aangeeft dat het om een tijdelijke huur gaat. Na 12 maanden zal de registreerder alle tijdelijke contracten die in deze periode zijn afgesloten, opvragen en kan ook om bewijs van de tijdelijke aard worden gevraagd. Dit houdt in dat als de woning aan een masterstudent is verhuurd, er documentatie moet zijn die het bestaan van die studie bevestigt.

Deze code zal geregistreerd worden via een “registro por nota marginal”, wat de eenvoudigste en goedkoopste optie is. Het ministerie onderzoekt nog wat de kosten worden, maar de Europese regelgeving vraagt om zo toegankelijk mogelijk te zijn.