Spanjaard mag Australië niet meer in vanwege Spaanse ham, worst en kaas

Spanjaard mag Australië niet meer in vanwege Spaanse ham, worst en kaas
beeld: Department Agriculture Fisheries and Forestry / web
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Het Australische ministerie van Landbouw heeft strikte regels om producten die in het land worden geïmporteerd te reguleren om besmetting en verspreiding van ziekten en plagen te voorkomen. De invoer van sommige voedingsmiddelen is wettelijk onderworpen aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden, waaronder het aanvragen van een vergunning. Een 20-jarige Spanjaard wist dat niet en werd toegang tot het land geweigerd terwijl hij zijn Spaanse lekkernijen moest inleveren.

Een Spaanse man van 20 jaar is niet alleen de eerste Spanjaard, maar ook de eerste bezoeker van Australië waarvan de inreisvisa is ingetrokken. Vanwege de nieuwe veiligheidsvoorwaarden wat betreft de import van voeding, mag de Spanjaard Australië niet in en kreeg hij een boete van 2100 euro (3300 Australische Dollars). Maar wat heeft hij gedaan dat zo erg is?

Hij had in zijn koffer diverse Spaanse lekkernijen zitten zoals 275 gram spek, 665 gram rauw varkensvlees en 300 grand geitenkaas, volgens het ministerie van Landbouw. Het gaat om diverse vacuümverpakte pakjes van Spaanse ham (Jamon Iberico), Spaanse worst (chorizo en lomo) en Spaanse kaas (queso de cabra). 

Enkele van de ziekten en plagen die Australië probeert te vermijden met deze nieuwe wetten zijn onder andere mond-en-klauwzeer, salmonellose, listeriose, vogelgriep, SARS en het Nipah-virus. Om Australië binnen te komen, moet iemand naast een geldig paspoort en een goedgekeurd visum ook de ‘Incoming Passenger Card’ invullen. Alle bagage wordt bij aankomst in het land onderworpen aan handmatige controles en alle medicijnen en voedingsmiddelen moeten via het formulier worden aangegeven.

Deze passagierskaart wordt door het personeel in vliegtuigen of cruiseschepen aan de passagiers afgegeven. Op dat moment moet worden aangegeven of ze bepaalde producten van plantaardige en dierlijke oorsprong vervoeren. Geeft iemand dat niet op, zoals in het geval van de 20-jarige Spanjaard, dan wordt dat gezien als een ernstig misdrijf volgens de wet 186. Dit kan bestraft worden met boetes en zelfs celstraf en de inreisvisa kan worden ingetrokken waarna iemand gedurende drie jaar niet kan reizen naar Australië.