Tijgerkatten of servals ontsnapt in Nederland en de situatie in Spanje?

Tijgerkatten of servals ontsnapt in Nederland en de situatie in Spanje?
Beeld: via canva.com

Tijgerkatten of servals ontsnapt in Nederland en de situatie in Spanje?

Binnen 24 uur zijn er in Helmond en Lexmond in Nederland twee servals ontsnapt. Deze tijgerkatten staan bekend om hun schuwe aard, maar kunnen gevaarlijk worden wanneer ze mensen, honden of katten zien en zich bedreigd voelen. Het is opmerkelijk dat deze servals zijn ontsnapt. Dit roept de vraag op of het toegestaan is om een serval als huisdier te houden en wat de regelgevingen hieromtrent in Spanje zijn.

Een serval is een middelgrote katachtige met opvallend lange poten, een korte staart en een lange nek. Vooral zijn grote oren en gestippelde vacht verleiden veel mensen om dit van oorsprong Afrikaanse dier als huisdier te houden. Recentelijk is de serval op de lijst van verboden huisdieren in Nederland geplaatst. Er is een overgangsregeling van kracht: eigenaars die voor 1 januari 2024 reeds een serval in hun bezit hadden, mogen het dier behouden tot het overlijdt.

Het houden van een serval als huisdier wordt afgeraden. Hoewel ze een aantrekkelijk en katachtig uiterlijk hebben, blijkt uit deze website dat een serval moeite heeft met de hiërarchie die de mens hen oplegt. Daarnaast hebben servals specifiek voedsel nodig en zijn ze moeilijk in gevangenschap te houden, ondanks dat jonge exemplaren betrekkelijk eenvoudig te domesticeren zijn.

In Spanje wordt de serval van de Afrikaanse savanne als een exotisch dier beschouwd, waardoor het houden van een serval als huisdier niet is toegestaan, behalve in uitzonderlijke gevallen. Om deze reden heeft de politie in Spanje wel eens servals in beslag genomen. Hoewel ze in met name de Verenigde Staten steeds populairder worden als huisdier, is het in Spanje niet toegestaan.

Ga naar de inhoud